Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Premiile concursului Cele mai frumoase cărţi din România decernate în cadrul vernisajului expoziţiei de design de carte

22 mai @ 10:31 EET

• Anunţarea premiilor: luni, 6 octombrie, ora 19.00, la UNAgaleria, Bucureşti
– 9 premii pentru design de carte şi o menţiune a juriului
• Expoziţia „Cele mai frumoase cărţi”: deschisă publicului în perioada 6-16 octombrie 2014, UNAgaleria, Bucureşti
– 39 titluri finaliste selectate pentru expoziţie și o selecție de cărti frumoase din Franța

Luni, 6 octombrie, începând cu ora 19.00, la UNAgaleria din Bucureşti (str. General Budişteanu nr. 10), are loc gala de premiere a caştigătorilor Concursului naţional de design de carte, ediţia a treia. Cele nouă premii acordate de juriu sunt: Premiul I, Premiul II, Premiul III şi şase premii speciale: Premiul pentru ilustraţie, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album, Premiul pentru un tânăr designer, Premiul pentru carte de artist (categorie specială cu lucrări jurizate separat), la care se adaugă şi un premiu oferit pentru un autor experimentalist: Premiul pentru experiment tipografic. Mai mult decât atât, o Menţiune a juriului arată aprecierea membrilor acestuia pentru demersul consecvent al unei edituri, privită drept un reper de bună practică în producţia de carte din România. Fondul de premiere este de 5.000 de lei. Premiul pentru un tânăr designer, oferit cu sprijinul Institutului Cultural Român, constă în susţinerea unei deplasări la Târgul Internaţional de Carte Salon du Livre, Paris 2015.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 6-16 octombrie 2014 la UNAgaleria, Bucureşti. Expoziţia de anul acesta conţine exemple de bună practică în tipărire, legare, design şi layout, dar mai ales câteva exemple de cărţi unitare şi coerente, care adună sub aceleaşi coperţi idee, producţie şi talent, cărţi emblematice pentru posibilităţile extraordinare ale pieţei editoriale româneşti şi care pot rămâne puncte de referinţă în design-ul de carte românesc. Prin sprijinul Institutului Francez din București, este expusă și o selecţie reprezentativă de cărţi frumoase din Franţa care ne oferă ocazia de a aşeza într-un context mai larg producţia de carte din România. De la carte de copii la carte de artă, cărţile Editurii Flammarion acoperă arii diverse şi au fost alese cu grijă pentru a ne oferi exemple de producţie remarcabilă şi design echilibrat. Colecţia Editurii Flammarion include şi două cărţi premiate în Franţa la concursul ”La Nuit du livre”, respectiv albumul “Chefs d’oeuvre du Musée d’Orsay” și cartea-obiect “Paris Haute Couture”.

În 2014, în concursul „Cele mai frumoase cărţi” au fost înscrise 196 de titluri, dintre care juriul a selectat 39 de cărţi/serii, care vor fi expuse concomitent în luna octombrie la Bucureşti şi la Frankfurt.

Membrii juriului au fost: Corinne Trovarelli (preşedinte), Arina Stoenescu, Timotei Nădăşan, Daniela Chiorean, Alexe Popescu, Anca Mihuleţ şi Mihaela Paraschivu.

Deliberarea jurului pentru „Cele mai frumoase cărţi” realizate în ultimul an în România a urmărit câteva principii de bază în ceea ce priveşte calitatea unei publicaţii: originalitatea, coerenţa tipăriturii, excelenţa tipografică, capacitatea de a comunica idei înalte, balansul între scris şi imagine, dar şi mesajul final pe care orice carte trebuie să îl adreseze cititorilor săi. (Anca Mihuleţ)

Imagini din timpul jurizării şi lista completă a cărţilor care vor fi prezentate în expoziţie pot fi consultate pe www.celemaifrumoasecarti.ro. Printre acestea se numără atât cărţi realizate de edituri prestigioase, cât şi titluri publicate de edituri mici sau chiar de către autori.

Proiectul cultural Cele mai frumoase cărţi 2014 este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură
Proiect cultural finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional
Parteneri: Institutul Francez din Bucureşti, UNARTE, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Cărtureşti, Global Mindscape, Arta Grafică, Agressione, Sappi, Vincon România, Asociaţia Da’ De Ce,
Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Dilema Veche, 24 FUN, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, Agenţia de carte, Bookaholic, Librăria Kyralina, B24kids, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro

Details

Date:
22 mai, 2024
Time:
10:31 EET
Event Category:
Event Tags:
,