Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: vernisajul expoziției Rușii lipoveni din România

22 mai @ 11:51 EET

Rușii lipoveni din România

5 februarie – 27 aprilie 2014, Sala Laolaltă și Școala Satului

afis_Lipoveni_expozitie

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită miercuri, 5 februarie 2014, ora 14.00, la Sala Laolaltă, la vernisajul expoziției Rușii lipoveni din România.

„Lipovean” a fost un termen atribuit, în România, ruşilor ortodocşi de rit vechi. Aceştia se numesc între ei „staroveri” (în traducere: de credinţă veche) sau „starooobreadţî” (în traducere: de rit vechi). După evenimentele din decembrie 1989, s-a impus termenul de „ruşi lipoveni”.

Lipovenii locuiesc, în special, în județul Tulcea, precum și în zona Bugeacului, în preajma orașului Vâlcov, din regiunea Odessa. Mici grupuri de lipoveni trăiesc și în Moldova, inclusiv în Bucovina, dar și în județele Brăila, Constanța și Ialomița.

În expoziţie au fost incluse obiecte având caracter religios, fotografii, port, obiecte folosite la pescuit, dar și lucruri de uz casnic.

Expoziția, deschisă cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la (re)înființarea Muzeului, va putea fi vizitată până în ziua de 27 aprilie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Parteneri: Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, TVR

Detalii

Dată:
22 mai, 2024
Oră:
11:51 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,