Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Ziua Mondială a Monumentelor

18 mai @ 04:35 EET

Afis ZMM copy

Propusă de către ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor) şi adoptată de UNESCO în 1983, Ziua Mondială a Monumentelor se marchează anual pe 18 Aprilie şi are deja o lungă tradiţie în atragerea interesului publicului atât asupra diversităţii patrimoniului mondial cât şi a vulnerabilităţilor sale ce reclamă eforturi conjugate de protejare şi conservare. Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Monumentelor este “Patrimoniul comemorativ”.

În acest context şi din această perspectivă, Comitetul Naţional Român al ICOMOS şi Muzeul Naţional de Istorie a României – co-organizatori, în colaborare cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Institutul Naţional al Patrimoniului, marchează luni, 14.04.2014, la ora 11.00, Ziua Mondială a Monumentelor printr-o conferinţă cu titlul “Patrimoniul comemorativ românesc în context european”. Vor fi explorate categoriile şi clasele monumentelor comemorative româneşti prin raportare istorică, socială şi artistică la fenomenul european generat de Marele Război. Evenimentul va avea loc în prezenţa domnilor: prof.dr.arh. Sergiu Nistor, Preşedinte ICOMOS România, dr. Ernest Oberländer- Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, col.dr. Marian Chiriac Popescu, Director al Oficiului Naţional Pentru Cultul Eroilor şi arh. Petru Radu Năstase, Director general al Institutului Naţional al Patrimoniului.

În cadrul manifestării, Comitetul Naţional Român ICOMOS va conferi tradiţionala sa Diplomă de Onoare unei personalităţi a cercetării monumentelor istorice din România, domnului dr. ist. Oliver Velescu.

Subiectul nu este ales întâmplător, căci anul acesta se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, moment tragic în istoria umanităţii ce este evocat printr-un număr impresionant de mare de monumente comemorative în toate ţările beligerante, printre care şi România. Jertfele umane de o amploare nemaiîntâlnită până la Primul Război Mondial îşi găsesc reliefarea în amplasarea pe întreg teritoriul ţării noastre a 3842 monumente comemorative. Ele sunt de diverse tipuri, de la troiţe, obeliscuri, fântâni şi porţi ale eroilor, până la cimitire şi mausolee. Monumentelor ridicate spre comemorarea eroilor primului război mondial li se adaugă alte peste 2000 dedicate celor căzuţi în Al Doilea Război Mondial, 545 comemorând Războiul de Independenţă, făcând ca numărul total al monumentelor comemorative ale războaielor din doar ultimii 150 de ani să fie de 6347.

Din acestea, o parte sunt clasate monumente istorice. În Lista Monumentelor Istorice publicată în 2010 se află 1430 de monumente comemorative, în bună parte fiind structuri arhitecturale şi de artă monumentală marcând jertfele umane ale conflictelor desfăşurate pe teritoriul de astăzi al României. Prin modeste troiţe din cimitire, prin mici obeliscuri inscripţionate cu numele celor căzuţi în război, ori prin austerele mausolee de la Mărăşeşti, Tg. Ocna, Soveja, pentru a încheia cu ansamblul celebru al lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu, teritoriul ţării este presărat cu cea mai răspândită, numeroasă şi “populară” formă de existenţă a monumentului: monumentul comemorativ. El este forma cea mai uşor de înţeles a patrimoniului şi în existenţa, protejarea şi îngrijirea sa, stă, la fel ca şi întreţinerea mormintelor, fundamentul instinctual al cultului patrimoniului. Nu întâmplător poate, la sate cuvântul de monument defineşte o astfel de structură comemorativă.

__________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Relaţii cu Publicul

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_