- This event has passed.
București: Marți, 25 august 2020, de la ora 19.00, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul „Virgil Ierunca – 100”, în Grădina sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
25 august, 2020
Marți, 25 august 2020, de la ora 19.00, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul „Virgil Ierunca – 100”, în Grădina sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Participă: Mihaela Albu, prof. univ. dr., critic și istoric literar, Doina Jelea, prozatoare, publicistă, Dan Anghelescu, poet, eseist, istoric literar.
„Virgil Ierunca – 100” (re)actualizează viața și activitatea lui Ierunca de după 1944 și atrage atenția îndeosebi asupra valorii literare a scrisului său. Prin cronicile literare, prin analizele de mai largă întindere, prin studii și eseuri, dar și prin portretele dedicate unor prieteni ori prin numeroasele pamflete prin care ironiza sau judeca cu asprime atitudinea celor „demni” de a intra – omul și opera sa – în „Antologia rușinii”, prin toate paginile scrise, Virgil Ierunca se dovedește un autentic scriitor, un stilist cu un extraordinar simț al limbii, cu un talent special în găsirea „cuvântului ce exprimă adevărul”, a cuvântului rar, a cuvântului vechi căruia îi dă o expresivitate aparte prin vecinătatea neașteptată cu un alt termen ori prin valențe conotative inedite. În cadrul evenimentului „Virgil Ierunca – 100” se va discuta și despre volumul „Necunoscutul scriitor Virgil Ierunca” (al doilea în colecția „Cărțile exilului” de la Editura Aius din Craiova).
Mihaela Albu – poetă, prozatoare, critic și istoric literar, profesor univ. dr. la Universitatea din Craiova, visiting professor la Universitatea Columbia (New York). Membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariștilor Profesionişti, a Asociației de Literatură Generală și Comparată (ALGCR), președinta Asociației Culturale Internaționale „Carmina Balcanica”, director fondator al revistei internaționale de cultură şi spiritualitate sud-est europeană Carmina Balcanica, al revistei dedicate exilului românesc Antilethe și redactor-șef la revista Lumină lină din New York. A publicat studii, eseuri, critică literară (peste 500 de articole în reviste academice și literare), poezie şi proză în România, în SUA, Canada, Cipru, Finlanda, Israel,Rep. Moldova, Germania, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, Turcia, Serbia. A publicat mai multe volume dedicate exilului.
Dan Anghelescu – poet, eseist, istoric literar, muzicolog. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, membru PEN Club și al Asociației de Literatură Generală și Comparată (ALGCR). Este director (fondator) al revistei internaţionale de cultură şi spiritualitate sud-est europeană Carmina Balcanica, editor la revista Lumină lină/ Gracious Light din New York și vicepreședinte al Asociației Culturale internaționale „Carmina Balcanica.” A absolvit Conservatorul de muzică George Enescu din Iaşi, Facultatea Muzicologie-Compoziţie și are doctorat în filologie. A publicat poezie, articole și cronici literare în reviste din România și din alte țări, mai multe volume de poezii, precum și prefețe și postfețe la volumele unor scriitori. Poezia sa a fost tradusă în engleză, germană, franceză, sârbă, spaniolă, arabă.
Evenimentul se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la programe@mnlr.ro.