- This event has passed.
București: Noaptea Muzeelor la Palatul Suțu
19 mai, 2018 @ 18:00 - 20 mai, 2018 @ 04:00 EEST
Programul Nopții Muzeelor la Palatul Suțu
Program de vizitare: 19 mai 2018, 18:00 – 04:00
Acces: gratuit
Adresă: Bd. I.C. Brătianu nr. 2, sector 3
Website: http://muzeulbucurestiului.ro/palatul-sutu.html
Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti/
EVENIMENTE SPECIALE:
Re-enactment cu Redescoperă Istoria, 18:00 – 23:00
Teatrul MASCA: Amintirea – 20:00 – 20:40, 21:00 – 21:40, 22:00 – 22:40
Teatrul MASCA: Manechinul – 20:20 – 21:00, 21:20 – 22:00, 22:20 – 23:00
Teatrul MASCA: Flașnetarul – 20:10 – 20:50, 21:10 – 21:50, 22:10 – 22:50
Concert Noaptea zânelor, cu soprana Arlinda Morava și Bucharest Ladies Cvintet, 00:00 – 1:00
PALATUL SUȚU
Situat în Piața Universității, Palatul Suțu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti, unul dintre puţinele imobile rămase nemodificate de mai bine de 150 de ani. Palatul a fost înălțat între anii 1833 și 1835, o prezență remarcabilă în peisajul bucureștean de atunci datorită puternicului său caracter apusean. Printre elementele inedite de decorație interioară ale palatului se numără scara monumentală din lemn de stejar, oglinda de Murano de peste 10 m2, pereții pictați în stil pompeian și plafonul ornamentat cu stucatură colorată și aurită.
EXPOZIȚIA „TIMPUL ORAȘULUI”
Pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin din Paris, expoziţia permanentă este o călătorie începută în prezent și îndreptată spre trecut. Această călătorie în trecut este segmentată în aşa fel încât fiecare spațiu să reprezinte o perioadă istorică de referinţă din evoluţia oraşului şi a evenimentelor care s-au petrecut pe teritoriul acestuia. Să fie atât o posibilitate de retragere în trecut dar, în același timp, să se păstreze și opțiunea de întoarcere în prezent. Elemente interactive şi media atrag atenţia asupra fragilității timpului pe care-l trăim şi implică activ vizitatorul în descoperirea unor poveşti de altădată.
EXPOZIȚIA „FIZIONOMII UNIFICATOARE. «TOȚI ÎN UNU» – POVESTEA UNUI PROIECT DE ȚARĂ”
Proiectul expozițional dedicat Centenarului Marii Uniri își propune să prezinte extraordinara poveste umană și istorică a unui proiect de țară numit România. În ce masură un eveniment istoric îndepărtat și protagonistul său au devenit îndemn și exemplu, simbol și reprezentare pentru zeci de generații de la 1600 la 1920, din întreg spațiul românesc, este poate cel mai interesant fenomen istoric unificator. Desigur a trebuit să se dezvolte un nucleu care să investească în acest proiect și să atragă forțele întregii națiuni, iar această forță s-a conturat în sudul spațiului locuit de români, Muntenia și Oltenia asociate Țării Românești, punctul de plecare al primului proiect unificator, la 1600.
EXPOZIȚIA „RĂZBOIUL ÎNTRE MIT ȘI ARTĂ”
Aceasta prezintă o selecție sintetică a pieselor relevante despre Primul Război Mondial și despre momentul Centenarului din patrimoniul Pinacotecii Municipale.
EXPOZIȚIA „JÓZEF PIŁSUDSKI – OM DE STAT AL POLONIEI ŞI EUROPEI”
Expoziția a fost organizată în colaborare cu Institutul Polonez București, cu ocazia sărbătoririi Centenarului recuceririi independenței Poloniei.
EXPOZIȚIA „IMAGINI ALE INVIZIBILULUI”
Este realizată în cadrul proiectului 3rd International Meeting for Byzantine Iconography.
EXPOZIŢIA OUTDOOR DE FOTOGRAFIE InstantA
Organizată în cadrul Celei de-a XXI-a ediții a Festivalului „Salut, Adolescența”, expoziția este parte dintr-un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de către adolescenţii din România şi Republica Moldova.
În afara programului Nopţii Muzeelor, pe 19 mai și 20 mai 2018, Palatul Suțu se vizitează între orele 10.00-18.00, iar accesul se face pe bază de bilet pentru expoziții temporare (5 lei bilet întreg, 2 lei bilet cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari, grupuri organizate). Se pot vizita expozițiile:
- „Pinacoteca Bucureștiului. București – de la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri”,
- „Vindecări Miraculoase – Marius Bunescu”,
- „Ex libris meis” – „Din cărțile mele”. Cărți cu însemne de proprietate din Biblioteca Muzeului Municipiului București,
- „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei şi Europei”,
- Expoziţia outdoor de Fotografie InstantA.
Parteneri ai evenimentului:
Institutul Polonez București, Teatrul MASCA, Asociația Redescoperă Istoria
Parteneri ai proiectului 3rd International Meeting for Byzantine Iconography: Municipalitatea din Kozani, Grecia, Associazione Archeosofica din Florența, Italia, Asociația culturală Aristotelis, Kozani, Grecia, Muzeul Municipiului București, România, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, București, România, Direcția Educație Cultural Sportivă și Identitate Comunitară Voluntari, România, Direcția Asistență Educațională Voluntari, România
Parteneri ai Celei de-a XXI-a ediții a Festivalului „Salut, Adolescența”: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Teatrul de Comedie, Asociația Euro CulturArt şi Clubul UNESCO – „Adolescenții”, Co-finanțator: AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional)
Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns în acest an la Ediția a XIV-a. Evenimentul este inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, iar în țara noastră este coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
Detalii despre evenimentul la nivel național aici: http://noapteamuzeelor.ro
Muzeul Municipiului București participă și la această ediție, invitând publicul la cele opt muzee din componența sa care își întâmpină vizitatorii în nocturnă.
Accesul este gratuit cu ocazia Nopții Muzeelor din 19 mai 2018, începând cu ora 18.00. Muzeul Municipiului Bucureşti reprezintă un complex muzeal amplu, de importanță națională, cu un patrimoniu diversificat şi numeros, reprezentativ pentru dezvoltarea oraşului Bucureşti.