Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Zilele Muzeului Militar Naţional

12 mai, 2018 @ 10:00 - 13 mai, 2018 @ 17:00 EEST

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” va găzdui în zilele de 12-13 mai 2018, în intervalul orar 10:00-17:00, manifestarea devenită tradiţională în spaţiul muzeistic bucureştean, „Zilele Muzeului Militar Naţional”.

Tema din acest an va fi „CENTENARUL MARII UNIRI – 95 ANI DE MUZEOGRAFIE MILITARĂ ROMÂNEASCĂ”.

Ca şi la ediţiile anterioare, Muzeul Militar Naţional propune publicului un program atractiv şi în mare parte inedit, care se adresează cu precădere tinerilor vizitatori, interesaţi să cunoască aspecte mai puţin cunoscute ale trecutului oştirii române dar şi publicului adult, pasionat de istoria militară în general. Manifestarea din acest an va fi exclusiv dedicată reconstituirii istorico-militare, grupurile participante încercând să recreeze cât mai fidel posibil, atmosfera de epocă, viaţa militarilor şi civililor în timp de pace şi de război.

Reconstituirea epocii războaielor daco-romane, va fi realizată la standurile asociaţiilor “HISTORIA RENASCITA”, din Piteşti şi „TERRA DACICA AETERNA”, de la Cluj, în care vor fi prezentate aspecte ale vieţii militare şi civile din acea perioadă.
Epoca medievală, din secolele XIII-XV, va fi marcată de grupurile istorice „COMPANIA URSULUI BRUN” din Bucureşti şi „ORDINUL CAVALERILOR CETĂŢILOR BÂRSEI”, din Braşov, care vor organiza standuri în care vor fi prezentate echipamentul şi armamentul de epocă şi se vor efectua demonstraţii de luptă, în conformitate cu tactica utilizată în acele vremuri. Epoca Renaşterii va fi reconstituită de Asociaţia „SOCIETAS MILITAE GETAE”, din Bucureşti, care va reconstitui dueluri de epocă, demonstraţii de mânuire a armamentului alb şi de tir cu arcul.

Membrii Asociaţiei „6 DOROBANŢI”, din Bucureşti, vor participa cu un detaşament echipat în uniforme ale oştirii din Ţara Românească, din vremea Revoluţiei de la 1848, pentru a marca trecerea a 170 ani de la prima confruntare a armatei române moderne, în Dealul Spirii, la 13 septembrie 1848. Cu acest prilej se va organiza un bivuac de epocă şi se vor face prezentări şi demonstraţii de tragere cu armament cu pulbere neagră.

Epoca Războiului cel Mare (1916-1918), va fi recreată de membrii asociaţiilor „TRADIŢII OSTĂŞEŞTI” şi „TRADIŢIA MILITARĂ”, din Bucureşti, precum şi de DETAŞAMENTUL „MATEIAŞ”, aparţinând Muzeului de Istorie din Câmpulung, care vor înfăţişa armata română. Puterile Centrale vor fi reprezentate de Asociaţia „IR33 – CETATEA ARADULUIi”, din Arad şi de Societatea Naţională „TRADITSIA”, din Bulgaria, ai căror mebri vor fi echipaţi în uniforme ale armatelor austro-ungară şi bulgară.

Participarea armatei române la Al Doilea Război Mondial, va fi marcată prin prezentările realizate de „CLUBUL DE ISTORIE MILITARĂ”, din Bucureşti şi de către membrii asociaţiei „RETROMIL”, din Braşov, care vor reconstitui atmosfera de pe Frontul de est, alături de membrii Asociaţiei „EDELWEISS OST”, din Bucureşti, care vor fi echipaţi în uniforme ale armatei germane. MUZEUL COMUNICAŢIILOR ŞI INFORMATICII, va amenaja un punct de transmisiuni militare de campanie.

Armata României din zilele noastre va fi marcată prin standul unei unităţi de elită din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, şi anume Detaşamentul de Căutare şi Salvare prin Luptă, care va prezenta publicului echipamentul şi armamentul din dotare precum şi tehnicile utilizate în activitatea pe care o desfăşoară.

În cele două zile ale manifestării vor avea loc ceremonii militare de epocă în cadrul cărora se vor depune coroane de flori la monumentele aflate în incinta muzeului: Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie (realizat de Oscar Han) şi Monumentul dedicat generalului Ioan Emanoil Florescu (realizat de Jules Clement Chaplain).

Activităţile specifice desfăşurate în Muzeul Militar Naţional, vor fi prezentate publicului în cadrul standurilor de restaurare-conservare şi „Cultul Eroilor” de omagiere a militarilor căzuţi pe câmpul de luptă.

În curtea muzeului va fi amenajat un cinematograf de campanie în care vor rula filme documentare cu tematică istorico-militară şi vor fi organizate miniconcerte de muzică militară susţinute de fanfara Serviciului Muzicilor Militare.

Editura Militară va organiza un stand de cărţi şi publicaţii pentru cei interesaţi de istorie militară. Ca şi în alţi ani, în cadrul manifestării va exista un târg al colecţionarilor de obiecte militare de epocă şi se va distribui „hrana de război”, tradiţionala fasole cu cârnaţi, pregătită la bucătăria de campanie organizată în incinta muzeului.

Dorim ca şi ediţia din acest an a „Zilelor Muzeului Militar Naţional” să devină un prilej de întâlnire a pasionaţilor de istorie militară din Bucureşti şi din ţară, o ocazie unică de cunoaştere a istoriei sub o formă inedită, prin prezentări interactive, cu caracter instructiv-educativ.

INTRAREA LIBERĂ!

Details

Start:
12 mai, 2018 @ 10:00 EEST
End:
13 mai, 2018 @ 17:00 EEST
Event Categories:
, ,

Organizer

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”

Venue

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – București
Str. Mircea Vulcănescu nr. 125 - 127
București, București 010819 Romania
+ Google Map