Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: București: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invităm în zilele de 16 și 17 septembrie la evenimentul intitulat Ziua Crucii. Cârstovul Viilor. Sărbătoare importantă pentru lumea satului, Ziua Crucii înseamnă sfârșitul verii agrare, marcată prin culesul viilor și „bătutul nucilor “.

16 septembrie, 2023 - 17 septembrie, 2023

Vă invităm în zilele de 16 și 17 septembrie la evenimentul intitulat Ziua Crucii. Cârstovul Viilor. Sărbătoare importantă pentru lumea satului, Ziua Crucii înseamnă sfârșitul verii agrare, marcată prin culesul viilor și „bătutul nucilor “.

Ca toate momentele de trecere, Ziua Crucii dăruiește lumii vegetale puteri de tămăduire deosebite, fiind ultima zi în care se culeg plantele de leac; în lumea animalelor, lighioanele, se spune că se ascund sub pământ de unde vor mai ieși abia la Alexiile din primăvara următoare; pe șarpele care peste an a mușcat un om pământul nu îl mai primește la adăpost, fapt pentru care sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub numele de Ziua Șarpelui.

Pentru Biserica Ortodoxă, Ziua Crucii este prăznuită în amintirea celor două evenimente importante legate de Sfânta Cruce, și anume Aflarea Crucii pe care fusese răstignit Mântuitorul și Aducerea Sfintei Cruci în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. În această zi credincioșii țin post pentru a-și aminti de patimile și moartea Domnului, iar tradiția spune ca niciun aliment negru sau purtând însemnul crucii, precum nucile, usturoiul, varza etc., să nu fie consumat acum.

În această zi de sărbătoare vă întâmpinăm cu produse alese de gastronomie tradițională și creații felurite ale meșterilor populari.

Tradițiile momentului culesului viilor vor fi aduse în fața vizitatorilor, ca în fiecare an, de îndrăgiții membri ai Ansamblului Folcloric Țara Vrancei care vin din istoricul ținut al vinului cu cântec, joc și voie bună.

Sunteți așteptați, așadar, să târguiți, să petreceți și să vă bucurați de tradițiile românești în curtea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

PROGRAM

16 septembrie:
– orele 9:00 – 19:00 – târg
– orele 9:00 – 12:00 – slujbă religioasă la Biserica Turea

17 septembrie:
– orele 9:00 – 19:00 – târg
– orele 14:30 – spectacol susținul de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei (Focșani, jud. Vrancea) la scena din Satul Nou

Details

Start:
16 septembrie, 2023
End:
17 septembrie, 2023
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – București
Şos. Kiseleff nr. 28 - 30
București, București 011347 Romania
+ Google Map
View Venue Website