- This event has passed.
Bucureşti: conferinţa publică “Recuperarea moştenirii dacice – brăţările regale de aur de la Sarmizegetusa-Regia ”
9 mai, 2013 - 10 mai, 2013
“Cunoaşte lumea şi o vei schimba”
Cu ocazia celebrării a 10 ani de existenţă în România şi 125 de ani dedicaţi răspândirii cunoaşterii în lume, National Geographic organizează la Biblioteca Naţională din Bucureşti, timp de o săptămână, seri dedicate naturii, istoriei şi ştiinţei, sub deviza “Cunoaşte lumea şi o vei schimba”.
Data de 9 mai este dedicată Serii de Istorie, în cadrul căreia, în intervalul orar 17.30 -20.00, domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României va împărtăşi auditoriului, captivanta poveste a recuperării tezaurelor dacice, în cadrul conferinţei publice “Recuperarea moştenirii dacice – brăţările regale de aur de la Sarmizegetusa-Regia ”, urmată de vizionarea filmului “Decoding Dacia”, produs de Kogainon Films (SUA) cu concursul National Geographic România. Filmul explorează moştenirea Regatului Dac “din trecut până în prezent” din perspectiva invaziei şi cuceririi romane din perioada 101 – 106 d.Hr. Tot materialul folosit în film este original. Sunt prezentate, într-o formă deosebit de detaliată 3D digital, în special reconstrucţiile cetăţilor Sarmizegetusa, Blidaru, cea a podului roman peste Dunăre, precum şi Forumul şi Columna lui Traian de la Roma. Deosebit de importantă pentru film este contribuţia binecunoscutului specialist Radu Oltean, care a realizat ilustraţii originale ce redau bătăliile dintre daci şi romani.
Seara de 10 mai este dedicată ştiinţei unde veţi afla ce răspunsuri poate oferi cercetarea, direct de la cercetători români din domeniile cele mai revoluţionare ale momentului. Vorbitori: Prof. Laurenţiu Popescu, expert în patologie celulară, Institutul Naţional Victor Babeş; Radu Popa, astrobiolog, Universitatea din California de Sud (legătură video); Mihai Petrovici, fizician, programul ALICE, CERN; Mihai Netea, genetician, Centrul de Medicină Universitară St. Radboud, Olanda; Bogdan Onac, speolog, Universitatea din Florida de Sud.
Programul integral poate fi găsit la adresa www.natgeo.ro
_________________________________________________________________
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii
Fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com
http:// www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_