Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: conferința „LUNA ÎN IMAGINARUL RENAȘTERII: ÎNCEPUTURILE CARTOGRAFIEI SELENARE”, susținută de Tudor Mihăescu

22 octombrie, 2023

🔜🟣 Vă invităm duminică, 22 octombrie 2023, ora 13:00, la conferința „LUNA ÎN IMAGINARUL RENAȘTERII: ÎNCEPUTURILE CARTOGRAFIEI SELENARE”, susținută de Tudor Mihăescu, muzeograf la Muzeul Municipiului București.
🔘 Evenimentul are loc la sediul Muzeului Hărţilor din str. Londra nr. 39, sector 1, Bucureşti.
_________
Conferința aduce în discuție bazele cartografiei lunare și ale selenografiei, prin hărțile întocmite mai întâi de Michael van Langren și Johannes Hevelius, iar mai târziu prin cele ale astronomilor iezuiți Giovanni Riccioli și Francesco Grimaldi.
În contextul secolului al -XVII-lea, curiozitatea științifică, speculația filosofică și fantezia literară deopotrivă tindeau să se mute spre alte tărâmuri, de această dată mult mai îndepărtate și mult mai greu de vizitat: corpurile cerești.
Inventarea telescopului și primele observații sistematice realizate de Galileo Galilei au marcat un punct de cotitură în imaginarul celest: pentru prima dată, Luna putea fi apropiată, iar munții și craterele sale puteau fi redate vizual, sub forma reprezentărilor cartografice. La scurt timp după Galilei, numeroși cartografi și astronomi s-au întrecut în a desena hărți lunare cât mai detaliate.
Evenimentul face parte din seria „ATLAS. CONFERINȚELE MNHCV”, care se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, astronomie, etc.
_________
🔘 Participarea se face pe baza înscrierii și a achitării taxei de 15 lei, accesând acest link:
Vă așteptăm cu drag! 🤗

Details

Date:
22 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=648188490828261&set=a.497620029218442

Organizer

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Str. Londra nr. 39
București, București 011762 Romania
+ Google Map
View Venue Website