Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Conferință susținută de dr. Narcis Dorin „Carol al II-lea al României. Un rege controversat“

7 iunie, 2023

Conferința dr. Narcis Dorin Ion arată că la șapte decenii de la dispariția sa, regele Carol al II-lea rămâne încă o figură controversată în istoria României contemporane. Carol al II-lea a fost un personaj complex și a stârnit cele mai variate reacții în epocă, atât din cauza comportamentului (de multe ori bizar, excentric, de neînțeles pentru cei mai mulți), cât și din pricina acțiunilor sale politice, care au dus la instaurarea regimului de autoritate monarhică, la desființarea partidelor politice și la crearea unui nou regim politic ce excludea democrația parlamentară.
Cercetările realizate de Narcis Dorin Ion evidențiază faptul că după 1990 întreaga literatură memorialistică și mulțimea de documente care au fost editate au adus o nouă lumină asupra epocii interbelice, văzută și azi ca un reper fundamental – pe mai multe planuri – al istoriei statului român.
Conferința susținută de dr. Narcis Dorin se înscrie în seria de manifestări cu public „Ora de știință. Invitații Academiei Române“ inițiată și coordonată de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române.
Narcis Dorin Ion (n. 1974) este director general al Muzeului Național Peleș (începând cu anul 2016), iar în perioada 2003-2016 a fost director general al Muzeului Național Bran. Este membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor (2003-2004, 2013-2023).
Licențiat al Facultății de istorie –Universitatea din București (1997), ca șef de promoție, este doctor în istorie (2006) cu cercetarea Elitele și arhitectura rezidențială în Țările Române (sec. XIX-XX), lucrare distinsă cu Premiul „George Oprescu“ al Academiei Române (2013). Este laureat al premiilor „I.C. Filitti“, „Nicolae Iorga“ și „Dinu C. Giurescu“ ale Fundației Culturale „Magazin Istoric“ (2018, 2019, 2021, 2022), iar în 2022 a primit diploma „Meritul Academic“ a Academiei Române.
Istoric, muzeograf și cercetător, interesat în special de istoria modernă, contemporană și recentă a României, Narcis Dorin Ion este autor a 22 de cărți și a peste 100 de studii de specialitate, care tratează istoria elitelor, parcursul partidelor politice, istoria Familiei regale a României (Carol al II-lea al României. Un rege controversat, vol. I-V), biografiile unor reputați istorici (Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Răzvan Theodorescu). A realizat și studii privind specificul a monumentelor istorice.
A organizat expoziții şi manifestări științifice de prestigiu la Muzeul Național Bran și Muzeul Național Peleș. A redactat, coordonat și editat ample cataloage de expoziții, considerate lucrări de referință în domeniul istoriei artei și al patrimoniului cultural.

Details

Date:
7 iunie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/535429718610177/?ref=newsfeed

Organizer

Academia Română
View Organizer Website

Venue

Academia Română
Calea Victoriei 125
București, 010071 Romania
+ Google Map
View Venue Website