Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: exponatul lunii martie 2024 la Muzeul Municipiului București: Cornel Medrea, „Două nuduri”/„Pubertate”, 1926

6 martie - 31 martie

Cornel Medrea, „Două nuduri”/„Pubertate”, 1926
Sculptura „Pubertate” – ronde-bosse, turnat în bronz, dim: 48x19x19cm – este o lucrare de tinerețe a lui Cornel Medrea, realizată în 1926, în care sunt reprezentate două personaje redate nud. Personajul feminin stă în picioare cu mâna dreaptă poziționată spre umăr. Personajul masculin este îngenuncheat în fața femeii. Siluetele sunt zvelte cu o ușoară disproporție, iar trăsăturile sunt alungite. Sculptura are o plintă de formă rotundă și lisă, care prezintă un grad de ascendență. Semnătura este vizibilă cu majuscule C. MEDREA.
Lucrarea face parte din „Colecția Cornel Medrea” – MMB și a fost reprodusă în Tudor Vianu, Medrea, „Collection Apollo”, Art roumaine moderne, Editions Marvan, București, 1935. Cadrul intim în care este imortalizat în bronz cuplul de îndrăgostiți poartă reminiscențele rodiniene ale „L’Éternelle Idole”/ „Idolul etern”, astfel se poate observa influența puternică a maestrului francez al sculpturii moderne Auguste Rodin.
Această reprezentare a cuplului este semnificativă pentru a înțelege evoluția modului în care Medrea sculptează acest motiv recurent. Începe de la forme line, verticale, nesigure, cu personajele plasate într-o postură interpretativă și impresionistă, către o corporalitate mai viguroasă, mai stabilă și mai pronunțată, așa cum putem observa în sculptura monumentală „Cultura” realizată pentru Expoziția Internațională de la New York din 1939 sau sculptura „Sărutul” realizată pentru Bienala de la Veneția din 1949.
Medrea oferă o parte semnificativă din lucrările sale în donația inițială, cea din 1948 care a stat la baza înființării Muzeului Medrea. Lucrarea „Două nuduri” intră în patrimoniului muzeului Medrea la data de 27.02.1969, adică la 5 ani după ce sculptorul trece în neființă. Face parte dintr-un lot de 22 de lucrări donate de către sculptorița Ada Geo Medrea. Acest aspect este important pentru a înțelege semnificația simbolică și personală pe care o are această sculptură pentru maestru, cunoscut fiind faptul că lucrările care au rămas în casa artistului în timpul vieții sale i-au fost și cele mai îndrăgite.
Lucrarea poate fi văzută în expoziția „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”, care include medalionul „Cornel Medrea. Sculptură și voluptate în Parisul interbelic”.
Text: drd. Felicia Raetzky, muzeograf Colecția Medrea, Secția Artă, MMB

Detalii

Începe:
6 martie
Se termină:
31 martie
Categorii Eveniment:
,
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=812571670916807&set=a.568248295349147

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Hartă Google