Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: expoziția Cămașa cu Altiță în Patrimoniul UNESCO, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, 10 mai-10 iunie 2023

10 mai, 2023 - 10 iunie, 2023

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti are plăcerea de a vă invita miercuri, 10 mai 2023, de la ora 14.30, la deschiderea expoziției Cămașa cu Altiță în Patrimoniul UNESCO.
Peste 100 de piese de patrimoniu din colecțiile muzeului vă vor convinge că femeile au creat adevărate opere de artă, în lungile ierni la lumina opaiţului sau lumânării. Cu mâinile pline de bătături şi arse de soarele verii au ştiut să ţeasă o pânză fină ca un abur, au ştiut să brodeze cu fir de aur şi să croiască cămăşi, rochii, sumane pe care, de zeci de ani, marii creatori de modă încearcă să le copieze. Expoziția, deschisă nu întâmplător de Ziua Regalității, este un omagiu adus Reginei Maria, cea care a iubit și promovat atât de mult costumul tradițional românesc autentic.
„Noi nu avem de fapt o colecţie de îi, ci o colecţie de costume tradiţionale, din care, evident, fac parte şi iile, pentru că trebuie să înţelegem că ia, cămaşa femeiască, face parte din ansamblul costumului tradiţional românesc. Avem 15.000 de piese în colecţia noastră – dintre cele peste 60.000 de obiecte cât au toate colecţiile Muzeului Satului; vorbesc de patrimoniu mobil, evident – 15.000 sunt aceste piese cu totul speciale, dintre care foarte multe sunt unicat, pentru că în momentul de faţă, deşi se mai lucrează ii, nu mai sunt făcute cu acelaşi rafinament, cu acelaşi decor cum erau făcute altădată. (…) Noi, în colecţiile noastre, avem câteva cămăşi de Muscel, care au fost, se pare, colecţionate de regina Maria, care au făcut parte din colecţiile reginei Maria. Una dintre aceste ii i-a aparţinut, aproape cu certitudine, reginei Maria. Evident, este piesa noastră de forţă”, a declarat conf.univ.dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.
Cămașa cu altiță, element de identitate culturală în România și în Republica Moldova, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO la 1 decembrie 2022, printr-o hotărâre adoptată de Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc.
La deschiderea expoziției Cămașa cu Altiță în Patrimoniul UNESCO vor participa cercetători, etnografi, artiști, diplomați, iar momentul va fi urmat de un moment artistic susținut de Adrian Drăgoescu (vioară) și Cătălin Pașol (violoncel).
Expoziția este deschisă în Sala Foaier Stahl și poate fi vizitată de publicul larg în perioada 10 mai-10 iunie 2023.
Detalii: https://muzeul-satului.ro/events/zilele-muzeului-satului-3/

Details

Start:
10 mai, 2023
End:
10 iunie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/227363959789674/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – București
Şos. Kiseleff nr. 28 - 30
București, București 011347 Romania
+ Google Map
View Venue Website