Loading Events

« All Events

București: Expoziția „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României” (iunie-septembrie).

23 iunie - 30 septembrie

Expoziția „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României” (iunie-septembrie)

În anul 2012 a fost lansat proiectul „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României” prin intermediul căruia au fost prezentate – fie în format „clasic”, în micro-expozițiile din cadrul „Exponatului lunii”, fie cu ajutorul platformei on-line capodopere2019.ro – o serie de artefacte de valoare excepțională aflate în colecțiile noastre. Prin selecția realizată pentru această expoziție „recapitulativă” dorim să arătăm nu numai extraordinara diversitate și valoare a „capodoperelor” din patrimoniul muzeului, ci și bogăția spirituală a spațiului românesc, imaginația celor care au locuit aici, istoria noastră tumultoasă sau personalitățile remarcabile care și-au lăsat amprenta asupra trecutului României. Fiecare dintre aceste artefacte are o istorie care, suntem convinși, le va face și mai valoroase în ochii și inima vizitatorilor muzeului. Și nu ne-am limitat doar la obiecte care au făcut parte, deja, din proiectul „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României”, ci am expus și o serie de alte bunuri culturale care vor fi incluse, acolo, în viitorul apropiat. „Gânditorul” și perechea sa, barilul de la Khorsabad, vasul de la Capidava (cu inscripția „Petre”), tezaurele de la Lețcani și Coveiu, fragmentele de frescă de la biserica Trei Ierarhi, tablouri de Luchian, Tonitza, Sava Henția, Mișu Popp, tronul reginei Elisabeta, vioara lui George Enescu, fragmentele de rocă lunară, Biblia lui Șerban Cantacuzino sau Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon sunt doar câteva dintre „capodoperele” pe care le veți regăsi expuse. Nu lipsesc nici unele dintre cele mai rare și mai valoroase ordine și decorații, nici cea mai mare monedă bătută pe teritoriul României și nici cea mai mică bancnotă din lume.

Intrând în cel de-al 22-lea an de când clădirea Muzeului Naţional de Istorie a României se află în proces de „restaurare”, fapt ce privează publicul de posibilitatea şi dreptul său legitim de a admira multe dintre valoroasele comori ale patrimoniului nostru arheologic şi istoric, prin astfel de expoziții avem ocazia de a împlini, fie chiar şi parţial, obligaţia noastră de a prezenta „comorile” trecutului către un public cât mai larg.

Trebuie să spunem că toate artefactele din cadrul seriei „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României”  au fost publicate, anual, în cadrul unui catalog de colecție, ajuns la cel de-al treisprezecelea număr. Acesta poate fi achiziționat atât de la Casa de Bilete a muzeului, cât și online (https://mnir.ro/shop/). De asemenea, vă invităm să accesați site-ul capodopere2019.ro, dar și pagina dedicată acestei expoziții, prin intermediul codurilor QR care însoțesc obiectele expuse.

Details

Start:
23 iunie
End:
30 septembrie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo?fbid=873340908163963&set=a.459338362897555

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website