Loading Events

« All Events

București: expoziția „Luxul dantelei“, Muzeul Național Cotroceni, 5 iulie – 4 august 2024

5 iulie - 4 august

Muzeul Naţional Cotroceni, în parteneriat cu Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, vernisează joi, 4 iulie 2024, la ora 15.00, în spațiile de expunere ale Muzeului Național Cotroceni, expoziția „Luxul dantelei“, un eveniment special care aduce în atenția publicului o colecție impresionantă de obiecte de vestimentație și decor realizate din delicatul material, aflate în patrimoniul muzeului ploieștean.
Expoziția „Luxul dantelei“ oferă vizitatorilor ocazia de a descoperi geneza și evoluția unui simbol al eleganței, al bogăției și feminității, prin cele peste 60 de piese, constând în ținute feminine fermecătoare și accesorii – batiste, gulere, umbrele, evantaie și poșete. Piesele de îmbrăcăminte expuse ilustrează tehnicile dantelei din secolele al XIX-lea și al XX-lea.
„Căutată de regalitate și râvnită de aristocrația europeană încă de la originile sale în secolul al XVI-lea, regăsită deopotrivă în garderoba masculină și feminină până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, purtată din belșug de elitele ecleziastice, dantela, această țesătură ornamentală luxoasă era adesea partea cea mai costisitoare a vestimentației. O frivolă alegere decorativă, care inițial nu avea nici semnificație funcțională, nici valoare protectoare, s-a răspândit rapid în Europa, devenind o expresie a bogăției și prestigiului social. Pornind de la accesoriu în vestimentația celor bogați și simbol al succesului social, apoi ca obiect al seducției într-o viziune erotizată a femeilor, dantela se reinventează și continuă să inspire avangarda artistică a secolului al XXI-lea“. (Ioana Constantin, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova)
Pe lângă colecția muzeului din Ploiești, publicul va mai putea admira și câteva piese deosebite din dantelă, aflate în patrimoniul Muzeului Național Cotroceni, constând în șervete de masă, batiste cu monogramă, fragmente de dantelă și accesorii feminine de sfârșit de secol XIX și început de secol XX.
Expoziția „Luxul dantelei“ va putea fi vizitată în perioada 5 iulie – 4 august 2024, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.
La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau pașaport).

Details

Start:
5 iulie
End:
4 august
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/Muzeul.de.Istorie.Ploiesti/posts/980415104094373

Organizers

Muzeul Național Cotroceni – București
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

Venue

Muzeul Național Cotroceni – București
B-dul Geniului nr. 1
București, București 060116 Romania
+ Google Map
View Venue Website