Bucureşti: expoziţia personală „Unutopia” semnată de Traian Boldea, 3 – 27 octombrie 2024, Muzeul Nicolae Minovici
3 octombrie - 27 octombrie
Joi, 3 octombrie 2024, de la ora 18:00, va avea loc la Sala de conferinţe a Muzeului Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) vernisajul expoziţiei personale „Unutopia” semnată de Traian Boldea, curator Diana Dochia.
Expoziţia va putea fi vizitată de publicul larg în perioada 3 – 27 octombrie 2024, de miercuri până duminică între 10:00 – 18:00 în Sala de conferinţe a Muzeului Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr.1).
Proiectul expoziţional „Unutopia” este susţinut de Anaid Art Gallery în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti.
Expoziţia personală „Unutopia” semnată Traian Boldea este o manifestare artistică în cadrul anului aniversar „20 de ani de Anaid Art Gallery 2004 – 2024”. După fiecare zece ani am făcut o schimbare în viața galeriei, pentru că schimbarea înseamnă evoluție : 2004 – București I 2015 – Berlin I 2024 – Baden-Baden.
Traian Boldea este absolvent al Universităţii de Artă Bucureşti şi lector universitar. Demersul creator din ultimul deceniu al lui Traian Boldea s-a conturat în jurul conceptului de mulţime ca formă de utopie, alienare, dezumanizare. Mulţimea, văzută ca o formă de suprimare a individului, avea să fie reprezentată la începutul creaţiei, ca un şuvoi de oameni care te cuprind şi te sufocă. Întreaga creaţie a artistului are fine rappeluri la subiecte, ce au reprezentat noţiunea de mulţime în istoria artei europene ca Turnul Babel sau Cele Şapte Vămi spre Paradis, în primele serii de lucrări; urmate de picturile din ultimii ani în care se sondează identitatea individului şi raportul dintre individ şi identitatea grupului din care face parte.
Expoziția personală „Unutopia” prezintă in jur de 30 (treizeci) de picturi de format mic din seria „The Line”, creată în intervalul 2021 – 2024. Seria „The Line” a avut ca sursă de inspiraţie unul dintre cele mai profunde și tulburătoare citate din literatura universală: „Here there is no why?” de Primo Levi, supraviețuitor al Holocaustului și autorul faimoasei lucrări „If This Is a Man”. Citatul face referire la absurditatea și lipsa de sens întâlnite în lagărele de concentrare, fiind o provocare la adresa raționalizării suferinței și a nevoii umane de a găsi sensuri în fața nedreptății. Pornind de la această reflecție existențială, „Unutopia” de Traian Boldea explorează confruntarea omului cu lipsa de sens, dar și cu imposibilitatea de a construi o lume ideală.
„Unutopia” se manifestă ca o lume fără scop clar, în care fiecare fragment vizual își propune să provoace întrebări, mai degrabă decât să ofere răspunsuri, deconstruind conceptele utopice şi investigând criza umană a sensului. În „Unutopia”, lucrările sale propun o reflecție asupra lumii contemporane, în care violența, absurditatea și contradicțiile fundamentale nu pot fi explicate prin prisma rațiunii.