Loading Events

« All Events

București: expoziția Straturi și substraturi. Motive ale ornamenticii de obiect, Muzeul Național al Țăranului Român

20 iunie - 7 august

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 20 iunie 2024, de la ora 18.00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expoziției Straturi și substraturi. Motive ale ornamenticii de obiect.
Straturi și substraturi este o expoziție-eveniment, cu tematică etnografică, bazată pe o recentă descoperire, în fondul patrimonial al MNȚR, a albumului „Izvoade strămoșești” de Mărgărita Miller-Vergy, cu mostre de cusături.
Timp de 117 ani, acest bun cultural deosebit, ce conține 52 de planșe, nu a fost cercetat și prezentat publicului, iar acum avem șansa de a încerca o restaurare a memoriei, ca parte a unei istorii de început a artei decorative românești.
Propunerea pe care curatorul expoziției o face este și o ocazie de restabilire a unei corespondențe creative între arta cusutului din acele vremuri și cea actuală. Aceasta aduce în prim plan și prezintă publicului strădania culegerii motivelor, de către elevele Școlii Normale „Elena Cuza”, sub îndrumarea Mărgăritei Miller-Vergy de la începutul secolului al XX-lea – cea care are meritul de fi pornit studiile teoretice despre arta populară românească.
Structurată ca un ansamblu de activități, expoziția pornește de la seria de întrebări pe care și le-a pus autoarea, la începutul sec. al XX-lea: „dacă există o artă decorativă românească?” (și se continuă și astăzi) „dacă există, cum a fost ea influențată?”
Fiecare secțiune din expoziție reprezintă o interogație între tradiție/tradițional și prezent, unde grija pentru păstrarea și conservarea bunurilor culturale a influențat, eliminând practic cercetarea, și folosirea acestor motive. Se propune, cu această expunere a motivelor, o nouă privire asupra metodelor de cercetare și, astfel, pe perioada acestei expoziții, va fi organizat un atelier de creativitate coordonat de artistul plastic Ana Petrovici-Popescu.
Organizatorii își invită publicul să redescopere trecutul și să resemantizeze arta decorului popular, împreună, spre o bucurie a descoperii.
Curatoare: Adriana Dragomir, muzeograf MNȚR
Expoziția poate fi vizitată la Sala Noua Galerie, până în 7 august 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Partener: „Biserica Sfântul Dumitru – Poștă”, Paraclis Universitar

Details

Start:
20 iunie
End:
7 august
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=860795172746199&set=a.549913573834362

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map