Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: expoziția Ziua Donatorilor, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti

11 mai, 2023 - 11 iunie, 2023

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită joi, 11 mai 2023, de la ora 14.00, la vernisajul expoziției dedicată donatorilor, celor care, în cei 87 de ani de existență ai acestui imens sat din inima Capitalei, au contribuit la moștenirea noastră culturală, fie că vorbim despre biserici, gospodării, obiecte, elemente ale costumului tradițional sau tablouri reprezentând muzeul.

Trebuie amintit faptul că unul dintre cele mai renumite lăcășuri de cult din țară este biserica din Dragomirești, cea pe care cu toții o cunoaștem pentru că o vedem reprezentată grafic pe sigla muzeului. Ne reprezintă peste tot în lume. Construită în 1722, biserica a fost donată de către comunitatea locală în 1936 Fundației Culturale Regale „Principele Carol” pentru a face parte din Muzeul Satului Românesc. Momentul de joi, 11 mai, va fi unul cu totul special: comunitatea din Dragomirești (jud. Maramureș), împlinește anul acesta 650 de ani de atestare documentară și va fi reprezentată la eveniment de Vasile Țiplea, primarul localității.

În expoziția dedicată donatorilor și deschisă în Sala Lena Constante vor fi prezentate costume tradiționale, tablori semnate de cel care a iubit atât de mult Muzeul Satului, pictorul George Lövendal, fotografii și multe altele.

În cadrul evenimentului va fi prezentat și volumul Am înţeles rostul meu… Părintele Arsenie Papacioc în dosarele securităţii, apărută la editura Humanitas și semnată de arhimandrit Andrei Tudor, Mariana Conovici (unul dintre donatorii muzeului), și Iuliana Conovici.

Momentul va fi urmat, de la ora 16.30, în sala Victor Ioan Popa, de un recital al elevilor de la Liceul Iosif Sava- Școala Gimnazială de Arte Iosif Sava, din București.
Vă așteptăm cu drag!

Details

Start:
11 mai, 2023
End:
11 iunie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/199706902868677/

Organizer

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – București
Şos. Kiseleff nr. 28 - 30
București, București 011347 Romania
+ Google Map
View Venue Website