Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Idei în Agora. „Democrația sub asalt. Ce-i de făcut?”, cu Daniel Daianu, 6 iunie 2023

6 iunie, 2023

Muzeul Municipiului București invită publicul la Idei în Agora, cu tema „Democrația sub asalt. Ce-i de făcut?”, care va avea loc marți, 6 iunie 2023, începând cu ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Daniel Dăianu în dialog cu Sorin Antohi.
Intrarea este liberă.
„În mai multe cărți, studii, articole și intervenții mediatice din ultimul deceniu, în țară și în străinătate, Daniel Dăianu a discutat sistematic noua conjunctură globală, insistând asupra versiunilor actuale ale raporturilor dintre economie și societate, capitalism și democrație. Cel mai recent, el a explorat separat și împreună tendințele iliberale din economiile avansate, pandemia și criza economică, globalizarea și fundamentalismul pieței, neglijarea problemelor sociale și schimbările climatice, lipsa regulilor sau nerespectarea lor în afaceri, crizele politice (de la înclinațiile abuzive ale unor lideri la incapacitatea UE de a se reforma).
Citindu-l pe Daniel Dăianu de câteva decenii și purtând multe discuții informale, am observat la el o tranziție de la optimismul moderat al primilor ani de după 1989, când el era mai angajat politic, civic și pedagogic, spre realismul cu note pesimiste de la finele anilor 2000, când el trece din funcții politice spre roluri tehnocratice în instituții financiare și în autorități ale statului. Observând o revenire la ideile lui Keynes după 2009, Daniel Dăianu a mers și mai departe, întrebându-se dacă nu ar trebui să revenim critic, mutatis mutandis, la spiritul romanelor lui Dickens și chiar la legendara Dismal Science (de la Carlyle și Malthus, trecând prin Clubul de la Roma în jurul anului 1970). Întrebarea din subtitlul dialogului nostru, care a mai fost pusă de nenumărate ori (nu doar de Cernîșevschi și Lenin), este esențială, iar răspunsurile bune devin tot mai urgente”.
Sorin Antohi
*****
Daniel Dăianu (n. 1952) este economist, Președinte al Consiliului Fiscal (din 2019). Studii la Academia de Studii Economice (licență în 1975, doctorat în 1988) și specializări la Harvard, profesor și cercetător (la ASE, SNSPA și în străinătate), tehnocrat și politician la nivel național și internațional (economist-șef al Băncii Naționale a României, ministru de Finanțe, comitete, comisii, consilii de administrație etc.), parlamentar, publicist, comentator al actualității. Membru în numeroase asociații profesionale internaționale (pe unele le-a condus). Membru al Academiei Române. Membru în Academia Europaea.
Din vasta sa operă, reținem unele cărți mai recente: „Când finanța subminează economia și corodează democrația” (2012); „The Eurozone Crisis and the Future of Europe” (coord., cu Giorgio Basevi, Carl D’Adda și Rajeesh Kumar, 2014, trad. rom. 2016); „Marele impas în Europa: Ce poate face România?” (2015); „Băncile centrale, criza și postcriza: România și Uniunea Europeană încotro?” (2018); „Economia și pandemia. Ce urmează?” (2021); „New Europe and the Great Recession” (2017); „Emerging Europe and the Great Recession” (2018); „Economic Gaps and Crises in South-East Europe: Present and Past” (coord., cu George Virgil Stoenescu, 2018); „Transformation of Economy as a Real Process: An Insider’s Perspective” (2019, 2020).
*****
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.
*****
Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite și propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii. Filmele, postate pe YouTube la https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ
Arhiva, la www.sorinantohi.org și http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora.html V. și https://www.facebook.com/IdeiinAgora/
În pregătire:
LXXIX: 20.06, 18:00. „În America am văzut mai mult decît America”. Ce ar spune Tocqueville astăzi? Aurelian Crăiuțu în dialog cu Sorin Antohi.

Details

Date:
6 iunie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/262742116245846/

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Google Map