- This event has passed.
București: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 8 martie 2023, de la ora 17.00, la Casa Memorială Anton Pann, din Str. Anton Pann nr. 20, la un concert al interpretei de muzică veche Doina Lavric-Parghel. Evenimentul este un cadou pentru doamne, de ziua lor – 8 martie.
8 martie, 2023
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 8 martie 2023, de la ora 17.00, la Casa Memorială Anton Pann, din Str. Anton Pann nr. 20, la un concert al interpretei de muzică veche Doina Lavric-Parghel. Evenimentul este un cadou pentru doamne, de ziua lor – 8 martie.
Fiica învățătorilor Maria și Vasile Fodor, Doina Lavric-Parghel s-a născut la 14 mai 1955, la Lișna – Dorohoi, 8 kilometri de Livenii lui George Enescu. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava în 1979, apoi, timp de 23 de ani, a fost profesoară de limba română în Suceava. A cules folclor, a obținut distincții care i-au confirmat preocuparea pentru păstrarea purității formelor pe care le-a valorificat în repertoriul propriu, înregistrând albume colective, individuale, discuri cu colinde de Crăciun și de Paște. Timp de cinci ani a cântat alături de Grigore Leșe în săli de teatru, filarmonici, catedrale, biserici și pe scene din țară sau străinătate. Din 2010 este căsătorită cu pictorul Virgiliu Parghel.
Doina Lavric-Parghel a învățat să cânte de la un cobzar bătrân. „De ce cobza… În primul rând, sunetul ei se potrivește cu vocea mea. Apoi, cobza e personaj în poveștile mele, e recuzita mea. Este luna spre care fata mare, dornică să se mărite mai iute, aruncă brâul care se va transforma în «frâu la calul tău», este pielea vindecătoare de strașnică lene, este dragostea mamei care-și leagănă pruncul, este ritm care se confundă cu cel al inimii. Cobza face acum parte din mine și faptul că a venit spre mine poate nu e întâmplător. Vital e cuvântul pentru mine. Am avut şansa formidabilă ca existența mea să se întâmple între aceste două ipostaze: muzică şi cuvânt. Sunt în stare să aştept oricât până să aflu nuanța care se potriveşte perfect atunci când recondiţionez un covor vechi de câteva sute de ani, pentru că nu totdeauna bijuteria pe care o găseşti e în perfectă stare. «Cât mi-o mărs iesti pchicioari,/agiungem, Doamni, la Soari…» Cuvântul e viu, cuvântul are corp, are substanță, are forță, are slăbiciune. E nenorocire când nu ți-i drag ceea ce faci! Viață risipită, viață furată! De aici toate dramele, toate nemulțumirile, tot răul pe care-l faci altora şi ţie. Dacă vezi că ai greşit drumul, opreşte-te şi alege alt capăt ! Poți face absolut orice, nimic nu e de disprețuit, dar să-ți fie drag. Şi atunci sănătate să dea Dumnezeu şi zile, să-ți poți duce visul”, mărturisește Doina Lavric-Parghel.
Din clipa în care a venit la București, Doina Lavric-Parghel şi-a şlefuit continuu talentul, cu migală şi răbdare.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!