Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Plătești intrarea la muzeu cu două becuri arse. De Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice, Recolamp te invită să vizitezi Muzeul de Artă Recentă.

14 octombrie, 2020 - 18 octombrie, 2020

Plătești intrarea la muzeu cu două becuri arse. De Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice, Recolamp te invită să vizitezi Muzeul de Artă Recentă.

Între 14-18 octombrie, de la 11:00 până la 19:00, aduci două becuri arse și primești un bilet la muzeu. Noi zicem că e o înțelegere bună. Și că a recicla înseamnă mai mult decât pare.

Un muzeu (fie de artă sau de orice altceva) este, prin definiție, un opozant al risipei. Muzeul conservă. Repară. Recuperează. Expune.

Marile muzee de artă ale lumii prezintă lucrări vechi de secole. Ele nu conservă doar lucrările ca obiect, ci și ideea care le animă, cât și acele fragmente de cultură și de istorie pe care lucrările respective le încapsulează într-un mod unic. Astfel, un muzeu se străduiește constant să fie un mediu ideal de conservare, de prezervare a exponatelor sale, obligându-se ca prin intervențiile sale să nu le ”falsifice”, ci să le păstreze în lumina lor inițială.

Ideea de reciclare este, până la urmă, un exercițiu etic și poetic, totodată. Un act creator. Dincolo de dimensiunea sa materială, reciclarea presupune o atitudine, un act de introspecție. În sens larg putem spune că inclusiv atunci când revenim în dreptul tabloului preferat, ”reciclăm”. Reciclăm atât tabloul, cât și pe noi înșine. Căci ne aflăm mereu altfel în fața aceleiași lucrări, iar asta face ca aceeași lucrare să se transforme subtil și să ne descopere în umbra detaliilor aparent atât de familiare, lumina unor nuanțe până atunci nevăzute.

Cuvântul ”deșeu” se află sub semnul unui utilitarism deseori egoist. Are o conotație pregnant negativă. E ceea ce nu mai vrem. E ceea ce nu ”ne trebuie”. Ne trimite cu gândul la ”resturi”, la ceea ce rămâne în afara a ceea ce (ne) dorim să facem sau să avem. Totodată, el indică acel ceva care nu mai funcționează în limitele intransigente, dictatoriale, ale unor pretenții și ale unei funcționalități seci, cu efecte precise și imediate. Funcționalitate redusă la sine.

Dar în etimologia sa, ”deșeu” este un cuvânt care a ajuns la noi, (prin franțuzescul ”déchet”), din latinescul decadere. Decădere, așadar! Iată un cuvânt cu un pronunțat profil etic, social și, da, metafizic. Mai toate culturile și spiritualității lumii au pivotat în jurul acestui subiect al (de)căderii, al provizoratului și al vremelniciei. Toate miturile fondatoare îl includ în textura lor, iar asta ne invită să vedem în actul reciclării un act – așa cum ziceam mai devreme – creator. Sau recreator. O reinventare. O ”reînviere”. Reciclarea este expresia profană a nostalgiei după eternitate și după ordinea ei plină de sensuri spre care tânjim.

Natura, se știe, nu cunoaște ”deșeul”. În natură nu există pierderi, ci prefaceri. Disoluția la nivel individual, al unei vietăți sau al unei pietre nu este altceva decât soluția pentru o nouă apariție, a unei noi ipostaze individuale, a unei alte expresii unice și irepetabile. Prin actul reciclării nu facem decât să ne înscriem în ordinea firească a naturii, în sensul ei de laborator deschis fără încetare.

Așadar, începând de mâine, miercuri, 14 octombrie și până duminică, 18 octombrie, în timpul orelor de program ale muzeului (11:00 – 19:00) vă așteptăm la noi cu câte două becuri arse. Două obiecte care și-au consumat resursele, devenind, aparent, artefacte ”inutile” (pentru că nefuncționale). Resturi. Deșeuri. În fapt, nu sunt altceva decât materie primă pentru o nouă creație.

La MARe, în recepție, veți găsi un ”ColțVerde” al partenerilor noștri din Asociația Recolamp. Iar dacă nu aveți timp să ajungeți la noi (deși tare mult ne-am dori), vă sugerăm să instalați aplicația Colț Verde (de găsit atât în Google Play cât și în App Store). Acolo veți descoperi ”colțurile verzi” din apropierea dumneavoastră.

Așadar, două becuri arse, pentru un bilet de intrare la MARe/Muzeul de Artă Recentă! Pentru că, să nu uităm, arta e făcută din lumină. Iar culorile nu sunt, până la urmă, decât frecvențe ale acesteia.

Să fie lumină!

Details

Start:
14 octombrie, 2020
End:
18 octombrie, 2020
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website