Loading Events

« All Events

București: Rochie de fetiţă, circa 1890 – obiectul lunii iunie 2024 la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu

3 iunie - 30 iunie

Rochie de fetiţă, circa 1890
Rochița de plimbare este confecționată din mătase ripsată de culoare crem. Este decupată la baza gâtului, formând un mic „en coeur”. La acesta este aplicat un guler lat răsfrânt. Interiorul decolteului este marcat de satin rose încreţit, aplicat tip plastron.
Mânecile lungi și drepte au terminaţia în volan marcat de aplicarea de satin şi voal de dantelă cutat, pe interior, cu prelungire exterioară. Se remarcă aplicaţia de funde rose de satin peste suportul de rips. Terminaţia mânecii este marcată de fundiţe rose de satin. Deschiderea se face pe faţă, cu tăietură longitudinală pe linia mediană, şi aplicarea de cinci nasturi tubulari din metal alb, cu motive florale serpante în relief plat, încheiați cu butoniere confecționate manual.
Marginea este croită serpant și este dublu paspoalată cu satin de culoarea suportului din mătase ripsată. Același tip de paspoal marchează răscroiala din jurul gâtului, decolteul gulerul și terminația mânecii. Pe fiecare parte a rochei sunt câte patru cute formate din zona umărului, din cusături paralele, dispuse longitudinal. Talia joasă este marcată de panglică lată rose din satin cu şase registre încreţite.
Volanul de rips se continuă cu alte două volane suprapuse din dantelă crem, și un al doilea volan de rips prelungit cu trei rânduri de volănaşe mai înguste din dantelă crem, suprapuse, care au o panglică de satin crem intercalată.
Spatele este marcat de cusături paralele ce formează cute, iar talia joasă are terminația în coadă de rândunică, marcată de nasturi metalici și mai multe rânduri de volane, din satin de culoare rose, mătase ripsată și dantelă.
Dr. Maria-Camelia Ene, Șef Birou Istorie Modernă și Contemporană, #MMB; Foto: Arhiva MMB

Details

Start:
3 iunie
End:
30 iunie
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti/posts/870440155129958

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Google Map