Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Telefonul Amintirilor, în trecere la Muzeul Național de Istorie a României  și la Centrul Comunitar Zi de Bine

8 noiembrie, 2023 - 3 decembrie, 2023

Telefonul Amintirilor, în trecere la Muzeul Național de Istorie a României  și la Centrul Comunitar Zi de Bine

Un telefon vechi cu disc este calea prin care poți pătrunde în fragmente sonore din viețile celor care și-au petrecut adolescența în anii ’65-’74. 

Îi poți ridica receptorul în București, la Centrul Comunitar Zi de Bine (Strada Uranus 150) până pe 3 noiembrie și la Muzeul Național de Istorie a României (Calea Victoriei 12) între 8 noiembrie și 3 decembrie, pentru a asculta 10 reconstituiri sonore, parte din cel mai nou proiect Muzeul Memoriei, „Jurnal de Tranziție: Adolescent în comunism”.

Conectând prezentul cu viitorul, instalația interactivă conține reconstituiri sonore din ziarele și știrile vremurilor, dar și vocile celor care și-au încredințat amintirile celei mai mari arhive de istorie informală: Muzeul Memoriei. 

„Am creat Telefonul Amintirilor încă din 2017 și iată că, 6 ani mai târziu, este în continuare cea mai de succes instalație a proiectului nostru. Motivul este simplu: cei care am trăit cu telefoanele vechi trăim o undă de nostalgie când ridicăm și formăm un număr; pentru cei care nu le-au prins, este inedit. Dar, cel mai important, Telefonul Amintirilor este o poartă spre alte vremuri, pentru că el cuprinde conținut de arhivă, original, care, fără el, nu ar exista. Anul acesta am deschis un nou capitol despre adolescența în comunism și, rând pe rând, vom merge cu diferite generații înapoi în trecut, printre băncile școlii sau liceului, pe drumurile vacanțelor și timpului liber, presărat de libertăți și restricții. În cadrul lui, am umplut Telefonul Amintirilor de amintiri despre acele vremuri, care de-abia așteaptă să fie descoperite.’’ – spune Smaranda Pasnicu, co-fondatoare Muzeul Memoriei și a ONG-ului cultural Punctart 

Telefonul Amintirilor este cea mai cunoscută instalație creată pentru Muzeul Memoriei, cu participări la peste 50 de evenimente indoor și outdoor, cu peste 10.000 de ascultări, în 13 orașe. Telefonul Amintirilor e o punte între generații, elementul de legătură între diferite vârste, interactiv, emoțional și educativ.

Muzeul Memoriei este un proiect al ONG-ului cultural Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor. În același timp, proiectul Muzeul Memoriei a fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr. 

Despre Punctart

Punctart este un ONG cultural pornit în 2015 de către o echipă multidisciplinară

de artiști profesioniști și specialiști. Punctart este un creator de experiențe culturale și dezvoltă proiecte destinate tinerilor, la granița dintre artă și tehnologie.

Parteneri proiect:

Centrul Comunitar Zi de Bine, Muzeul Național de Istorie a României, Telefonul Vârstnicului, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Amintirilor din Comunism Brașov, Muzeul Național al Literaturii Române Iași,  Centrul de Excelență în Studiul Imaginii 

Proiectul „Jurnal de Tranziție: Adolescent în comunism” este un proiect co-finanțat AFCN 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Contact

Smaranda Pasnicu 

Co-fondator Muzeul Memoriei & Punctart

smaranda@punctart.ro

0740043138

Details

Start:
8 noiembrie, 2023
End:
3 decembrie, 2023
Event Category:

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website