- This event has passed.
București: Zilele Culturii Naționale la MNLR, ediția 2023, 15 – 18 ianuarie
15 ianuarie, 2023 - 18 ianuarie, 2023
Primul mare proiect al anului 2023 la MNLR, Zilele Culturii Naționale, va avea loc la sediile MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8 și Calea Griviței 64-66, precum și la Casele memoriale ale MNLR.
Proiectul vă pune la dispoziție un program atractiv de evenimente: lecturi de poezie, proză și dramaturgie, întâlniri cu sportivi de performanță care vor vorbi despre experiențele lor în ceea ce privește mentorii și lecturile preferate, călătorii prin istoria orașului București, a familiilor boierești, ateliere de caligrafie, scriere creativă și motricitate, exerciții de grafoscopie, aniversarea sau evocarea unor personalități din lumea culturală și literară (Dimitrie Cantemir și Ion Băieșu), prezentarea unor povești inspiraționale, dezbateri literare, istorice, lingvistice și filosofice, expoziții de artă, proiecții de scurtmetraje și spectacole de teatru, concerte de muzică folk și muzică tradițională reinterpretată, povești în Braille și în limba semnelor.
Luând ca pretext și motiv al dialogului casa care găzduiește astăzi expoziția de bază a Muzeului Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu 8), vom face o incursiune atât în istoria clădirii, care a aparținut generalului de divizie Leon Mavrocordat, cât și în istoria orașului București și a familiilor care au locuit și au contribuit la peisajul cultural românesc; o reflecție pe marginea paginilor de corespondență și a fotografiilor realizate în ateliere celebre din țară și din Europa; a artiștilor ale căror lucrări sunt expuse în sălile muzeului.
O serie importantă de evenimente o reprezintă Lecturi 1:1, care își propune să creeze un dialog între poeții, prozatorii și dramaturgii consacrați și cei care sunt la început de drum sau care au debutat de curând. Criticii profesioniști și scriitorii consacrați practică lectura și scrisul asemenea unui sport de performanță – plecând de la această idee, MNLR își propune să aducă în fața publicului campioni olimpici care vor discuta despre mentorii lor, despre lecturi și personaje preferate în cadrul a doua evenimente intitulate Modele & lecturi cu campioni.
Ziua Porților Deschise este o ocazie unică pentru publicul larg de a pătrunde în lumea restauratorilor de carte, de a intra în dialog atât cu aceștia, cât și cu specialiștii în conservarea și păstrarea manuscriselor, cărților și a obiectelor de mobilier ale autorilor. Vizitatorii pot vedea manuscrise și cărți rare, prezentate de muzeografii pasionați ai MNLR, care își desfășoară activitatea la sediul din Calea Griviței 64-66.
Totodată, Zilele Culturii Naționale reprezintă un moment important, la început de an, pentru a prezenta publicului câteva linii și direcții de dialog pentru anul în curs, printre care marcarea zilelor de naștere ale unor scriitori și cărturari (Ion Băieșu – 90; Dimitrie Cantemir – 350). De asemenea, avem în vedere prezentarea unor povești inspiraționale care pot fi modele împotriva discriminării și în favoarea empatiei, precum și o incursiune în momentele esențiale ale secolului XX pentru a înțelege provocările, mentalitățile, imaginarul colectiv și discursul public ale secolului XXI.
Anul acesta, v-am pregătit o componentă interactivă, menită să atragă cât mai mulți vizitatori la evenimentele noastre prin implicarea acestora în procesul de reflecție și feedback în ceea ce privește evenimentele pe care le-am organizat în 2022 și, respectiv, în vederea alegerii temelor și evenimentelor care urmează să fie organizate la sediile MNLR și ale partenerilor. În felul acesta, vom avea un tablou divers al modului în care vizitatorii de toate vârstele ne oferă un feedback și propun autori, opere, teme de dezbatere, subiecte de discuție, spații culturale alternative, invitați și parteneri, precum și evenimentele pe care și le doresc. Este o formă de a lua pulsul comunității, de a afla părerile celorlalți, de a ține cont de ele în designul proiectelor.
La Casele memoriale ale MNLR vor avea loc audiții, tururi ghidate, dezbateri și lecturi. În 15 ianuarie 2023, la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, turul ghidat va fi completat de un material audio special, care va putea fi ascultat în timpul vizitării. Este vorba de o selecție de povestiri și amintiri, prezentate de muzeograful Dorothea Nicolescu. Începând cu ora 18.00, Casa Memorială „Anton Pann” vă invită să participați la un eveniment dedicat lui Anton Pann, la care vor lua parte prof. dr. Vasile Vasile, renumit bizantinolog, Părintele Arhimandrit Clement, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, și Grupul de psalți „Sf. Andrei” din Măgureni, Prahova. Între orele 12.00-16.00, Casa memorială „George și Agatha Bacovia” vă așteaptă cu un program special de lecturi ale celor mai reprezentative poezii din opera lui George Bacovia. În 17 ianuarie, vizitatorii Casei Memoriale „Ion Minulescu” se vor delecta cu un material audio care conține înregistrări ale poeziilor lui Ion Minulescu, recitate de autorul însuși, melodii pe versuri celebre ale poetului, interpretate de artiști renumiți. Tot în ziua de 17 ianuarie, vizitatorii Casei Memoriale „Liviu Rebreanu” sunt invitați să descopere povestea obiectelor (schița casei lui Ion al Glanetașului desenată chiar de Liviu Rebreanu, bucata de lemn care provine din spânzurătoarea cu care a fost spânzurat Emil Rebreanu ș.a.) și acele evenimente care l-au inspirat pe Liviu Rebreanu să scrie opere precum Ion, Pădurea Spânzuraților sau Adam și Eva.
Duminică, 15 ianuarie 2023, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, expozițiile temporare din Calea Griviței 64-66 și cele cinci case memoriale ale MNLR (Casa memorială „Tudor Arghezi-Mărțișor”, Casa memorială „Anton Pann”, Casa memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”) vor putea fi vizitate gratuit.
Programul evenimentelor va fi disponibil în curând pe site-ul www.mnlr.ro.