Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: ZIUA LIMBII ROMÂNE LA MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE | 31 AUGUST 2023

31 august, 2023

„Cu cât scriu mai mult în franceză, cu atât mă fascinează mai mult limba română. De câte ori reîncep să scriu în limba română, redescopăr muzicalitatea limbii materne.” (Matei Vișniec)

Ziua limbii române este în acest an sărbătorită de Muzeul Național al Literaturii Române din București prin patru evenimente, care își propun să ofere publicului informații legate de DOOM 3, mărturisiri ale scriitorilor stabiliți în străinătate, lecturi publice și un concert de muzică tradițională reinterpretată.

Ziua limbii române se sărbătorește în România la data de 31 august ca urmare a unei inițiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră“ pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între granițele țării, ci și dincolo de fruntarii. Fiind în continuă schimbare, acumulând noi forme și expresii, limba română este parte a identității noastre oriunde am călători în această lume.

Vă invităm joi, 31 august 2023, începând cu ora 17.00, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la dezbaterea „Cuvinte, cuvinte, cuvinte”, care își propune să aducă în atenția publicului câteva dintre expresiile și cuvintele noi care au fost adăugate în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii române – DOOM 3, care este, începând cu anul acesta, integral online (https://doom.lingv.ro/). Fie că vorbim despre cuvinte precum „analgosedare”, „perfecționism” sau expresii „feri, Doamne”, veți afla motivul introducerii lor în dicționar și modificările altor cuvinte.

Participă: Rodica Zafiu, Gheorghe Chivu, Cristian Moroianu

Continuăm, la același sediu, de la ora 18.30, cu dezbaterea „Scriitori români în străinătate”, care își propune să lege Bucureștiul de câteva orașe ale lumii în care s-au stabilit scriitorii români.

Fie că vorbim despre țări precum Canada, Franța, Spania sau SUA, scriitorii români care locuiesc în străinătate au o experiență aparte în ceea ce privește scrisul și a doua patrie sau patria adoptivă. Vom discuta împreună cu scriitorul Călin-Andrei Mihăilescu despre experiența personală a fiecăruia dintre invitați, despre traduceri și experiența multilingvistică și multiculturală.

Participă: Ioan Cristescu, Dinu Flămând, Mircia Dumitrescu și, prin Zoom, Andrei Codrescu, Saviana Stănescu, Ioana Ieronim, Corina Oproae, Felicia Mihali, Matei Vișniec
Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu (Zoom)
Cu un mesaj transmis de scriitorul Dumitru Radu Popa
La finalul dezbaterii, de la ora 20.00, va avea loc un concert susținut de trupa GRAIU.
***
Cei care au drum sau vor să asculte poezie în Grădina Botanică din București sunt invitați la o întâlnire cu Ioana Crăciunescu, Gabriela Toma și Dan Mircea Cipariu. Evenimentul va avea loc la ora 18.00 și este realizat în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București.
Vă așteptăm cu drag!

Details

Date:
31 august, 2023
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) – București
Calea Griviței nr. 64-66
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website