- This event has passed.
București: vernisajul expoziției Straie de Curte Otomane
2 ianuarie @ 18:35 EET
STRAIE DE CURTE OTOMANE
12 februarie – 12 martie 2015, Sala Laolaltă
Muzeul Național al Țăranului Român
Joi, 12 februarie 2015, la ora 18, Sala Laolaltă de la Muzeul Național al Țăranului Român va avea loc vernisajul expoziției Straie de Curte Otomane , create de artista ceramistă Yıldız İbram. Evenimentul este organizat de Yunus Emre Enstitüsü Centrul Cultural Turc București împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român . Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 12 februarie – 12 martie 2015, de marți până duminică, între orele 10 și 18.
Cine este Yıldız İbram ?
Născută la Cernavodă, artista a absolvit Școala Gimnaziala în aceeași localitate. Încă din copilărie participă la tabere de olărit în zone din Transilvania, unde a lucrat cu lutul roșu (terracotta). În anii de liceu a perseverat în arta olăritului învățând să creeze, în stilul tradițional românesc, ceramica de Horezu.
În anul 1995, a absolvit Facultatea de Drept a Universității București dupa care s-a mutat la Istanbul.
În anul 1996, și-a înființat propriul Atelier de Ceramică „Yıldız Seramik” în zona Beyoğlu, Istanbul.
În perioada 1996-2008, a cercetat ceramica de Iznik și Kutahya (sec. XVI) lucrând cu cei mai cunoscuți maeștri în decor, olărit și designul creării formei în lut, precum artistul emerit din Kütahya, Mehmet Yıldırım. În acești ani a unit spațiul de producție al atelierului său cu cel de desfacere spre vânzare a lucrărilor din ceramică, înființând o nouă marcă „Nicaea Stone”.
Cu scopul de a contribui la promovarea ceramicii anatoliene împreună cu maestrul său în arta decorului tradițional turcesc, artistul Saim Kolhan, au predat cursuri de ceramică la Primăria Beyoglu/ Semt Konakları din Istanbul.
În iunie 2013 a absolvit masteratul la Academia de Arte Plastice „UnArte”, secția Ceramică-Sticlă-Metal din București.
În august 2011 a fost certificată de către Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia ca artist în arte tradiționale turcești, specializare ceramică.
În 2009 a participat cu una din lucrările sale la vernisajul expoziției Galben de Inoasa. Întâlniri după Brâncuși organizat la Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu. Lucrarea sa este una din colecțiile permanente expuse la muzeu
–––
Marketing – Relații Publice
Muzeul Național al Țăranului Român
Șoseaua Kiseleff, nr. 3, București
tel. 021.317.96.60
fax 021 312.98.75
mobil 0754.21.87.93
facebook.com/MuzeulTaranului
twitter.com/MuzeulTaranului