Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Buzău: expoziția „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță”, 5 martie – 29 aprilie 2024

5 martie - 29 aprilie

Vă invităm la vernisaj!🥳
Mâine, 5 martie, începând cu ora 11:00, la sediul Muzeului Județean Buzău, va fi deschisă #expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță”.
Intrarea este liberă!
Expoziția redă imaginea femeii în comunism prin intermediul ținutelor vestimentare din epocă și al accesoriilor ce completează tabloul tematic. Femeia socialistă este femeia care pune accent pe munca în fabrici și uzine dar și pe frumusețe. Astfel, ea este prezentă în reclamele pentru produsele de înfrumusețare destinate ei incluzând aici produsele cosmetice și vestimentație.
Când Nicolae Ceaușescu devine liderul statului apare o oarecare deschidere către Occident. Revistele de modă românești reproduc modele de fuste mini, rochii lungi de seară și pantaloni evazați, chiar și haine de blană pentru femei. Taiorul Channel este preferatul Elenei Ceaușescu, modelele sunt copiate în fabricile noastre și impuse ca etalon femeilor din întreaga țară prin revistele de modă ale vremii.
Încălțămintea „Guban” fabricată la Timișoara era inspirată din revistele de modă Neckermann și Quelle. Eleganța feminină se rezumă uneori și la accesorii ce cuprind inele din pietre prețioase și semiprețioase, mărgele și cercei cu clipsuri.
În expoziția organizată la muzeu sunt prezentate articole vestimentare românești, realizate la fabrici de renume din acea perioadă dar și acasă. De asemenea sunt expuse accesorii vestimentare, bijuterii și produse cosmetice.
Totodată, „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” întregește seria expozițiilor organizate în ultimii ani de către Muzeul Județean Buzău, valorificând obiectele de patrimoniu specifice perioadei comuniste aducând totodată în atenția publicului vizitator și simțul estetic al perioadei, care indiferent de vicisitudinile vremii nu s-a pierdut ci reînvie în paginile revistelor diferite modele vestimentare purtate cu plăcere și astăzi.
Expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” poate fi vizitată până în data de 29 aprilie 2024.
Vă așteptăm la muzeu! 🤗

Venue

Muzeul Județean Buzău
B-dul Nicolae Bălcescu nr. 50
Buzău, Buzău 120360 Romania
+ Google Map
View Venue Website