Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Călărași: Muzeul Dunării de Jos vă prezintă exponatul lunii aprilie 2023: cruce relicvar, de mici dimensiuni, cu decor în relief.

5 aprilie, 2023 - 30 aprilie, 2023

Din bogatul inventar arheologic descoperit la Păcuiul lui Soare, vă prezentăm ca exponat al lunii aprilie, o cruce relicvar, de mici dimensiuni, cu decor în relief.
Piesa este realizată din bronz, prin turnare în tipar, în stare foarte bună de conservare. Aversul și reversul sunt unite prin două balamale, cea de sus reprezentând și anoul de prindere pe colier. Brațele sunt evazate spre capete, cel vertical mai mult decât cel orizontal, care este și mai scurt. Pe avers este redat Iisus Hristos răstignit, îmbrăcat în colobium, cu deschidere triunghiulară la gât și falduri bine conturate, ce îi acoperă tot corpul până la glezne. Picioarele sunt orientate divergent spre exterior. Pe revers este redată Maica Domnului în orantă, cu brațele depărtate de corp, îmbrăcată în veșmânt lung, cu falduri, și picioarele orientate spre exterior în sens opus. Având lungimea de 60 mm, lățimea de 24 mm și grosimea de 6 mm, piesa este încadrată cronologic la sfârșitul sec. X, anul 1122.
Acest tip de cruci cu reprezentări clasice ale lui Iisus Hristos și Maica Domnului, au numeroase analogii printre descoperirile situate pe linia Dunării: Capidava, Hârșova, Oltina, dar și în interiorul
provinciei: Limanu, Valu lui Traian. Ele se purtau la piept sau agăţate la gât, de unde şi denumirea de cruciuliţe engolpion sau pectorale. În biserica ortodoxă, engolpionul este însemnul înalţilor ierarhi, episcopi, mitropoliţi sau patriarhi.
Crucile relicvar sunt piese de cult destinate păstrării unor fragmente din moaștele sau veșmintele unor sfinți sau a unor bucăți din lemnul Sfintei Cruci.
Piesa este expusă la Secția Arheologie a muzeului, în cadrul expoziției permanente ,,Evoluția comunităților umane la Dunărea de Jos”.

Muzeograf,
Sorina NEDELCU

Details

Start:
5 aprilie, 2023
End:
30 aprilie, 2023
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Dunării de Jos
View Organizer Website

Venue

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Google Map
View Venue Website