Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Câmpulung: expoziţia „Lupte aeriene peste plaiuri muscelene” la Muzeul Municipal Câmpulung

13 mai, 2023

Muzeul Municipal Câmpulung, în parteneriat cu Asociația Memorial Ploiești, vă invită sâmbătă, 13 Mai a.c., la expoziţia temporară „Lupte aeriene peste plaiuri muscelene”.
Expoziţia nu este doar o simplă incursiune istorică dedicată unui aspect mai puțin valorizat în spațiul muscelean din perioadele celor două războaie mondiale, ea este un scurt dar intens voiaj în trecut printre filele scrise sau nescrise în cartea de istorie a celor mai importante războaie care au zguduit întreaga Europă.
Veniţi la Secţia de Istorie de Noaptea Muzeelor și veţi avea parte de o aventură intensă din perioada primului război mondial, când un nou mijloc de luptă a dus războiul într-o nouă dimensiune – spaţiul aerian.
Daţi frâu liber imaginaţiei şi veţi retrăi perioada celui de-al doilea război mondial cu cele mai intense lupte aeriene duse şi peste plaiuri muscelene, ce au avut ca protagoniști avioane de vânătoare și bombardiere.
Desprinzând doar câteva cuvinte din întreaga poveste pe care o spune expoziţia prin vocea muzeografilor noştri:
„178 de bombardiere B-24 Liberator au fost folosite în raidul de la data de 1 august 1943 de la Ploieşti. A fost şi prima dată în care cerul de deasupra judeţelor Argeş şi Muscel a fost survolat de bombardiere americane. Dată ce a marcat debutul operaţiunilor aeriene pe teritoriul judeţelor noastre. (…) Bombardarea fabricii IAR de la Braşov a determinat autorităţile să ia măsura dispersării fabricii pentru a evita avarierea ei, Câmpulungul şi Piteştiul au fost unele din cele trei locații alese. (…) În Argeş, primele confruntări aeriene au avut loc pe data de 5 aprilie 1944, iar în data de 26 august 1944 a fost doborât ultimul avion într-o luptă aeriană. În cursul acestor lupte aeriene au fost doborâte 24 de bombardiere şi avioane de vânătoare”.
Vă aşteptăm cu mare drag să aflaţi întreaga poveste a luptelor aeriene duse peste plaiuri muscelene!
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 19.00 – 24.00!!!
INTRAREA ESTE GRATUITĂ!!

Organizer

Muzeul Municipal din Câmpulung
View Organizer Website

Venue

Muzeul Municipal din Câmpulung
Str. Negru Vodă nr. 119
Câmpulung, Argeș 115100 Romania
+ Google Map
View Venue Website