Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Caracal: Festivalul Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc”

9 iunie, 2023 - 11 iunie, 2023

Celebrul om de arta Gogu Neagoe invitat de onoare la cea de-a 52 ediţie a la Festivalului de folclor “Căluşul Românesc” Caracal.
Teatrul de Vară din localitate va fi şi anul acesta gazda Festivalului care se va desfăşura în perioada 9-11 iunie .
Festival Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc”, care anul acesta a ajuns la cea de-a 52 ediţie se va bucura de prezenta a caricaturistul oltean Gogu Neagoe un om de arta a județului Olt alături de membrii jurului . De la ora 13:00, va avea loc la Primăria Caracal, tot duminică, simpozionul ‘Căluşul Identitate Românească’, iar la ora 19:00 avea loc Gala Laureaţilor. Anul acesta, avem mai multe cete de căluşari din diferite judeţe, din Olt, Argeş, Dolj, Vâlcea, de la Sibiu, dar şi ansambluri din străinătate, din Serbia şi Bulgaria
Despre maestru :
Gogu Neagoe este un oltean cunoscut în toată lumea, pasionat de creioane, de pictură și de caricatură, ale cărui opere au ajuns în zeci de țări din Europa, dar și din alte continente.
Gogu Neagoe este Ambasador Cultural al Academiei Internaționale “Mihai Eminescu”. și a primit înalta distincție la Gala premiilor de excelență „10 pentru Craiova“, eveniment aflat la cea de a cincea ediţie de 1 Decembrie 2022. A apărut în foarte multe emisiuni de televiziune, din ţară şi din străinătate. Artistul în vârstă de 45 de ani și-a dedicat viața operelor de caricatură, ducând pasiunea peste limitele la care se aștepta vreodată. Maestru caricaturist Gogu Neagoe a oferit portrete și caricaturi, drept de mulțumire pentru eforturile donatorilor și ale medicilor de la Centrul de Transfuzie Sanguină București. Evenimentul organizat de Caricaturistul oltean din Județul Olt si a avut loc între 16 și 19 noiembrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină – București. Practic, artistul a desenat și oferit 120 de portrete pe zi, se arată într-un comunicat de Centrul de Transfuzie Sanguină București.
„Portret pentru o Picătură de viaţă” Cu Gogu Neagoe 16 și 19 noiembrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină – București.
Este membru al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România din 2006, iar din anul 2008 este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice din Germania, UNESCO. A participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de pictură şi caricatură, iar lucrările sale se află în colecţii particulare din România şi din străinătate.
Caricaturistul oltean este invitat de onoare, an de an, la festivaluri de folclor din România, cum ar fi Festivalul de folclor „Căluşul Românesc” de la Slatina, cu o tradiție de 22 de ani, Festivalul Naţional de Folclor „Cântece Oltului”, Călimăneşti, judeţul Vâlcea, organizat de peste 52 de ani, în luna august, de Sfânta Maria, Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Peştişorul de Aur” – Tulcea, care are loc la începutul lunii august. Caricaturile artistului sunt expuse în muzee de artă din Australia, SUA, Los Angeles, Iran, Franţa, Italia, Germania, China, Japonia, Bulgaria, Belgia, Grecia. În 2013, artistul a donat 4 lucrări pictate în valoare de 15.000 de euro, la un eveniment caritabil, pentru copiii cu probleme de sănătate şi săraci. De asemenea, a mai participat, fără onorariu, la multe evenimente caritabile de sănătate pentru femei cu probleme de cancer din județul Olt, realizând caricaturi pentru invitaţi, iar sumele colectate din caricaturi au fost donate integral pentru susţinerea unor proiecte de prevenire şi tratament pentru cancerul mamar, precum cel din 2015 până 2019: „Rotary susţine lupta împotriva neoplasmului mamar – Screening gratuit prin mamografie pentru femei din mediul rural, judeţul Olt”.
Gogu Neagoe și-a vândut mai multe lucrări de artă, caricaturi cu personalități, fotbaliști și 6 portrete cu Simona Halep în scop caritabil, toate fondurile strânse fiind folosite pentru achiziționarea de defibrilatoare medicale. Gogu Neagoe artist pictor cu premii internaționale și naționale la expozițiile de arta cultura a suferit in 2022, doua preinfarcte in mai putin de doua luni. Cu toate acestea caricaturistul continua sa promoveze cultura si arta.
De asemenea, Gogu Neagoe a inițiat și coordonat concursul de creație plastică, ”Școala mea cea mai frumoasă”, pentru elevii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, din comunele și satele județului Olt.

Details

Start:
9 iunie, 2023
End:
11 iunie, 2023
Event Category:

Organizer

Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban” Caracal