- This event has passed.
Castelul Pelișor din Sinaia va constitui prima oprire a unei expoziții itinerante excelent puse în valoare în mijlocul obiectelor ce au aparținut Reginei Maria, aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș.
10 martie, 2022 - 19 iunie, 2022
Vă așteptăm la expoziția „Manifestări ale artei totale în România. Art Nouveau, Szecessió, Sezession, Jugendstil” la Castelul Pelișor din Sinaia, edificiu reprezentativ pentru curentul artistic. Expoziția poate fi admirată în holul de onoare al castelului și este completată de obiectele ce au aparținut Reginei Maria, creații atât proprii, cât și ale unor artiști europeni de prestigiu, aflate în colecția Muzeului Național Peleș, instituție parteneră și prima dintre gazdele expoziției itinerante.
Tematica, modul de prezentare al expoziției și decizia de a o itinera au fost luate pentru ca publicul să poată să recunoască și să prețuiască moștenirea culturală Art Nouveau prezentă, în grade și versiuni diferite, pe teritoriul țării noastre. Secțiunile expoziției cuprind, pe lângă ilustrarea unor clădiri reprezentative din România, serii de detalii grupate în tematici precum: arta tâmplăriilor din lemn, geometrii și modulări de pavimente, declinări decorative murale, expresivitatatea instalațiilor, măiestria pieselor spațiului interior, obiecte decorative. Elemente cu caracteristici asemănătoare care se regăsesc atât în arcul intracarpatic cât și în cel extracarpatic au în comun efortul de a mărturisi, în ritmuri diferite, fenomenul arhitectural Art Nouveau – Szecesszió – Sezession – Jugendstil și modul în care au coexistat de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la începutul anilor ‘20 ai secolului al XX-lea în această parte a Europei.
Expoziția poate fi vizitată la Castelul Pelișor, în perioada 10 martie – 19 iunie 2022. După data de 19 iunie, traseul itinerării expoziției în România continuă cu alte destinații la fel de interesante.
Expoziția „Manifestări ale artei totale în România. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil” a fost realizată în cadrul proiectului ART NOUVEAU 2. Consolidarea identității culturale a regiunii Dunării pornind de la moştenirea comună a patrimoniului ART NOUVEAU. Mai multe informații despre proiect: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2.
Mulțumiri partenerilor INP implicați în dezvoltarea expoziției: Muzeul Național Peleș, Muzeul Județean Târgu Mureș – Palatul Culturii, Aquatim, dar și tuturor părților care au oferit sprijin. Mai multe detalii găsiți aici: https://bit.ly/3MSpNae
Proiect cofinanţat din Fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA II).
Credit foto: Camil Iamandescu