Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, la Brăila. Tema expoziției: FRICA în ISTORIE!

16 septembrie, 2022 - 18 septembrie, 2022

Cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, la Brăila. Tema expoziției: FRICA în ISTORIE!
Expoziția va fi prezentată în Parcul Monument, în cadrul festivalului istoric ”Vladislav I”, vineri, 16 septembrie 2022, până în 18 septembrie 2022.
Trăim vremuri în care frica de moarte își arată supremația covârșitoare. Pentru prima oară de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, tema morții a cuprins întreaga lume, trasând zi după zi caracteristicile spațiului public și chiar ale celui privat. Viața noastră s-a schimbat fulgerător, dramatic, înfricoșător. Frica de moarte a pus pentru mulți viitorul Lumii într-o nouă cumpănă. În contextul crizei actuale, confruntată cu șocul social, economic, politic și cultural provocat de pandemia de COVID-19 și, apoi, de războaiele de la granițele României, recursul la partea întunecată a istoriei oferă înțelesuri și speranță. De aici și oportunitatea tematicii «Frica în Istorie» pentru o expoziție de benzi desenate istorice!
Expoziția outdoor reunește lucrările realizate pentru Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021: 39 de benzi desenate istorice, cu 198 de planșe, realizate de 42 de autori din România, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru și Polonia.
„Portofoliul de benzi desenate a fost dominat, și este de înțeles motivul, de subiecte inspirate din bolile care au ucis milioane de oameni (ciuma, gripa spaniolă, COVID-19), dar și de furia cu care omenirea s-a autodistrus prin războaie, regimuri dictatoriale și «psihoze colective». Unul dintre artiști și-a încheiat banda desenată întrebând ce frică ne este dat să trăim în viitorul apropiat. Apelul la istorie ne poate ajuta să imaginăm mai multe răspunsuri, dar pentru noi, respectând misiunea Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, în mod clar, trecutul rămâne timpul de cercetat pentru benzile desenate și unica sursă de inspirație și pentru tematicile edițiilor viitoare”. (Nicolae Pepene, directorul Festivalului, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov).
Până în prezent expoziția ,,Frica în Istorie”, cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, a mai fost prezentată în Piața Sfatului din Brașov, în București, la Biblioteca Națională a României, în centrul istoric al orașului Deva și în Piața Ovidiu din Constanța.
La Brăila, expoziția produsă de Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov este organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila, cu sprijinul Consiliului Județean Brăila și Primăriei Municipiului Brăila.
Partenerii media naționali sunt Agenția națională de presă AGERPRES, revista ,,HISTORIA”, www.modernism.ro, www.revistacomics.ro.

Detalii

Începe:
16 septembrie, 2022
Se termină:
18 septembrie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/events/379012081109870/?ref=newsfeed

Organizatori

Muzeul Brăilei „Carol I”
Muzeul Județean de Istorie Brașov