- This event has passed.
Cluj-Napoca: expoziţia de fotografie Motus a artistului Jim Sumkay, 29 aprilie – 17 mai 2015, Muzeul de Artă
15 noiembrie @ 03:21 EET
Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de cultură aflată în subordinea administrativă a Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Wallonie-Bruxelles Internaţional şi Centrul de Studii Literare Belgiene de Limba Franceză (Universitatea „Babeş-Bolyai”) organizează, în perioada 29 aprilie – 17 mai 2015, expoziţia de fotografie Motus a artistului Jim Sumkay.
Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 29 aprilie 2015, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, de la ora 18, în prezenţa artistului, a doamnei Laurence Capelle, şef de departament, Europa Centrală şi Orientală din cadrul „Wallonie-Bruxelles Internaţional” (W.B.I.), a doamnei Rodica Pop, director C.E.L.B.L.F., Universitatea „Babeş-Bolyai” şi a domnului Dan Breaz, critic şi istoric de artă, curatorul expoziţiei.
Evenimentul expoziţional se înscrie în seria manifestărilor care celebrează douăzeci şi cinci de ani de la înfiinţarea Centrului de Studii Literare Belgiene de Limba Franceză, care-şi desfăşoară activitatea sub patronajul Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”.
Remarcându-se printr-o creaţie relevantă în contextul artei contemporane internaţionale, Jim Sumkay s-a născut la Liège, în 1954. Artistul, care are o evidentă afinitate pentru genul „street photography”, şi-a caracterizat creaţia astfel:
„Sunt pur şi simplu deschis la ceea ce viaţa îmi aduce dinainte. Însă pentru asta, trebuie, desigur, să te plimbi. La început prin Liège, acum, aproape peste tot. Unii oameni îmi spun că privesc oraşul cu alţi ochi după ce mi-au văzut fotografiile, însă nu asta intenţionez să fac. (…)
Cuvintele m-au fascinat dintotdeauna, fără să ştiu de ce. Îmi plac cuvintele oraşului: le găseşti peste tot. În fotografiile mele nu există convenţii sau trucaje. Evenimentul amuzant e acolo, în faţa mea, eu doar îl captez. Atâta tot.”
Lucrările sale de fotoreporter îl înscriu pe Jim Sumkay printre cei mai expresivi fotografi umanişti, care surprind ritmul alert al vieţii cotidiene din imediata lor apropiere. Astfel, expoziţia Motus relevă calităţile unui artist mereu disponibil şi perseverent. Jim Sumkay iese în întâmpinarea semenilor săi şi îşi foloseşte toate resursele pentru a realiza o cronică fotografică sistematică, referitoare la fluxul necenzurat al evenimentelor vieţii cotidiene, surprinse adesea din perspectiva comicului involuntar.
Artistul „captează” imaginea publică a diferitelor persoane, în primul rând pentru a le-o restitui fără întârziere, amestecul dintre individual şi colectiv fiind reinterpretat prin fotografia lui Jim Sumkay pentru a deveni un „bun” de utilitate publică. În acelaşi timp, aparenta obiectivitate a atitudinii lui Jim Sumkay faţă de subiectele abordate l-a determinat pe criticul Georges Vercheval să-l caracterizeze pe artist ca pe cel mai cunoscut dintre fotografii care vor să rămână anonimi.
Expoziţia cuprinde o selecţie de fotografii al căror caracter insolit se bazează mai ales pe raportul dintre cuvânt şi imagine. Timp de şapte ani (2005-2011), zilnic, Jim Sumkay a realizat pentru expoziţia Motus fotografii în care umorul spontan este reimaginat ca o autentică sursă de empatie faţă de ipostazele cotidiene ale fiinţei umane