Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: Expoziţia Sigmar Polke- Muzică de origine necunoscută

28 mai @ 23:06 EET

Sigmar_Polke-1

Expoziţia

Sigmar Polke- Muzică de origine necunoscută

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

7 mai – 22 iunie 2014

Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Centrul Cultural German Cluj-Napoca în parteneriat cu Institutul pentru Relaţii Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen), anunţă deschiderea expoziţiei Sigmar Polke: Muzică de origine necunoscută. Evenimentul face parte din programul festiv dedicat jubileului de 20 de ani al Centrului Cultural German.

Sigmar Polke (1941-2010) este unul dintre cei mai reprezentativi pictori germani ai secolului XX. Renumit reprezentant al „realismului capitalist“ a realizat o operă unică din multe puncte de vedere, preocuparea principală a artistului fiind relația dintre realitate și imagine, respectiv dintre artă și cotidian.

Sigmar_Polke-2

Importanţa universală a operei sale rezultă şi din interesul pe care marile muzee şi galerii de artă ale lumii i l-au acordat de-a lungul timpului.

Astfel, concomitent cu expoziţia de la Cluj, la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) este prezentată expoziţia retrospectivă Alibis: Sigmar Polke , 1963–2010.

Sigmar_Polke-3

Expoziţia Muzică de origine necunoscută cuprinde 40 de guașe realizate în anul 1996. Acestea oferă o imagine asupra unei opere unice atât pentru contextul cultural actual, cât și pentru Germania postbelică. Pentru Sigmar Polke fenomenele fizice controlate și cele incontrolabile joacă un rol important, astfel încât constantele schemelor sale de reprezentare se află într-un permanent dialog cu imprevizibilitatea fluidității culorii. În plus, imaginile dobândesc şi o notă poetică datorită unor titluri cu tentă absurdă, aceasta fiind o altă modalitate caracteristică prin care Sigmar Polke își transmite viziunea artistică.

Vernisajul va avea loc miercuri, 7 mai 2014, ora 18, la sediul Muzeul de Artă Cluj-Napoca (Piaţa Unirii nr. 30). Vor lua cuvântul Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Fabian Mühlthaler, directorul Centrului Cultural German şi Judith Urban, Consulul Germaniei la Sibiu.

Vernisajul va fi urmat, de la ora 19, de o prezentare introductivă a operei lui Sigmar Polke, susţinută de către Wiebke Trunk, curator şi istoric de artă. Pe parcursul expoziţiei, Wiebke Trunk va susţine şi un workshop legat de opera artistului.

Expoziţia Muzică de origine necunoscută va fi deschisă publicului în perioada 7 mai – 22 iunie 2014.

Detalii

Dată:
28 mai, 2024
Oră:
23:06 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,