- This event has passed.
Cluj-Napoca: Expoziția „First Museum Show”. Gaspar Szilard
6 februarie, 2020 - 23 martie, 2020
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 6 februarie 2020, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei temporare „First Museum Show”, eveniment care va avea loc în Sălile Festive ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
Expoziția First Museum Show a artistului Gaspar Szilard este o concluzie spectaculoasă și o promisiune incitantă. Aducând laolaltă medii artistice diverse, de la sculptură și instalație la video, de la performance la fotografie, expoziția este însă profund coerentă, unitatea ei fiind dată de o anumită atmosferă dominantă și de atitudinea originală față de realizarea artei în care se înrădăcinează toate lucrările expuse.
Având o experiență remarcabilă ca boxer de performanță și fiind totodată un artist vizual de formare academică, Gaspar a ajuns într-un punct al traseului său creativ în care poate fi considerat un sculptor și artist acționist matur, dar cu adevărat aparte. Procesele sale creative nu implică doar acțiuni clasice, ca modelajul sau turnarea; în propria manieră, fascinantă și îndrăzneață, el transformă sculptura în proces performativ puternic particularizat. Interacțiunile sale performative cu lutul pot fi ușor subevaluate sau înțelese impropriu de către oricine nu are o minimă familiaritate cu specificul sporturilor de luptă și / sau refuză să ia în considerare talentul intens educat, precizia fizică și claritatea mentală care sunt necesare de fapt, atunci când acestea sunt practicate la un nivel avansat.
Arta lui Gaspar se încadrează în sfera artei acționiste, saturată de artiști care se exprimă în maniere dinamice, prin acțiuni care adesea implică agresivitate și exaltare sau dau formă unei descătușări emoționale. Însă astfel de perfomance-uri, chiar și atunci când necesită anduranță, de exemplu, sunt de regulă străine de angajarea vreunui fel de măiestrie tehnică, cu excepția cazurilor în care sunt implicați profesioniști, cum ar fi actori sau dansatori. Dimpotrivă, miza lui Gaspar este de a transfera și a re-contextualiza abilități solide și foarte specifice, pentru a face ca acțiunile din box, mișcările și frumusețea specifice acestuia să migreze în arealul artei, fără simplificare sau compromis și, astfel dislocate, să exprime noi semnificații. Scopul său nu este să elibereze exuberant emoții, ci să stăpânească cu precizie dinamismul corpului, pentru a atinge scopuri estetice. Ce se întâmplă în performance-urile sale nu este un soi de terapie improvizată și facilă; este vorba în ele despre conjugarea minții și a corpului într-un efort considerabil, în urma căruia materia inertă ajunge să încorporeze sens. Literalmente, dar și prin codificare culturală, ringul de box este concomitent un obiect, un loc și o metaforă vizuală. Acesta găzduiește, dar și simbolizează confruntarea temerilor, transgresarea limitelor, confruntarea cu un adversar, dar, mai important, cu adversitatea ca atare. Ringul oferă și reprezintă limitările pe care le poate folosi și de care probabil are nevoie individul pentru a activa, pentru își manifesta potențialul, pentru a face mai mult decât este capabil să facă în condiții normale, pentru a se cunoaște în profunzime. Obiectele sculpturale din expoziție se referă la acest areal semantic, fac aluzie la efort și durere, precum și la relevanța esențială a înfruntării și a depășirii acestora.
Imaginile fotografice expuse își au originea în performance-urile dinamice și dramatice realizate de către artist, dar sunt mult mai mult decât o simplă documentare, reușind să facă manifeste noi dimensiuni ale potențialului lor estetic. Vizual fascinante în sine, fotografiile sunt, în același timp, rafinat picturale și tactil sculpturale; cele de mari dimensiuni posedă o calitate monumentală care le intensifică aproape oximoronic eleganța. Obiectele și imaginile colaborează conceptual și vizual într-o expoziție care este în cele din urmă întruparea elocventă unui proces, a unei serii contigue de acte creative.
La vernisajul expoziției vor rosti alocuțiuni: dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; A.S Principele Șerban Dimitrie Sturdza; prof. univ. dr. Ioan Sbârciu și Iacob Bogdan, curatorul expoziției.