Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: expoziția „Icoanele uitate – între tradiție și modernitate”, 8-18 martie 2024

8 martie - 18 martie

ICOANELE UITATE
ÎNTRE TRADIȚIE ȘI MODERNITATE
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația Arta Vie, vă invită vineri, 8 martie 2024, ora 16:00, la vernisajul expoziției „Icoanele uitate – între tradiție și modernitate”, care va avea loc în Galeria Cellarium de la sediul muzeului (str. Memorandumului nr. 21).
Expoziția cuprinde colecția de icoane pe sticlă a Asociației Arta Vie, creații ale centrului de iconari de la Mărgău, datând de la jumătatea secolului al XX-lea. Reprezintă o perioadă târzie în evoluția iconografiei pe sticlă, eliberată de șabloanele tradiționale, care a dus la creații inedite în culori moderne. Putem vedea o Sfântă Varvara androgină, înconjurată de trandafiri uriași, Sfânta Marina ținând mereu în mână un craniu de origine incertă, Iisus copil cu trei mâini, datorat unei erori de șablon, Sfântul Anton de Padova într-o robă franciscană cu picățele și o foarte rară vază de flori.
Icoanele de la Mărgău sunt creații surprinzătoare în iconografie, care pot fi considerate un pas inconștient înspre modernism, datorat lipsei reglementărilor canonice ale vremurilor de tranziție. Aceste icoane erau comercializate în satele din zona munților Apuseni în perioada comunistă, în ciuda restricțiilor regimului, și atestă continuarea tradiției utilizării icoanelor pe sticlă în mediul țărănesc, începută în secolul al XVIII-lea, dar și deschiderea spre noi stiluri. Icoanele sunt expuse public, în expoziția amintită, pentru prima dată.
Expoziția va fi deschisă în perioada 8-18 martie 2024, de miercuri până duminică, orele 10-18, ultima intrare ora 17.
Vă așteptăm!

Detalii

Începe:
8 martie
Se termină:
18 martie
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=790268929802571&set=a.756895416473256

Organizator

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare