Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită la vernisaj și concert, marți, 10 octombrie 2023.

10 octombrie, 2023 - 19 octombrie, 2023

VERNISAJ  EXPOZIȚIE ȘI CONCERT

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la vernisaj și concert, marți, 10 octombrie 2023.

Vernisajul expoziției „Cum să-ți desenezi o lume” (expoziție de bandă desenată și realitate augmentată, va avea loc la ora 18, în Galeria Cellarium a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21). Expoziția de artă narativă reprezintă o retrospectivă a activității artistice din ultimul deceniu a ilustratoarei clujene Ileana Surducan. Aceasta reunește trei proiecte de ilustrație și bandă desenată: Prezentul în dar, Jurnalul de dans și Comori, Gânduri și Nimicuri, prezentate pentru prima dată la Cluj-Napoca în acest format. Cele trei proiecte au ca numitor comun folosirea narațiunii și a metaforelor vizuale pentru a transforma o experiență personală într-una universală, și a da emoțiilor și amintirilor trăite un sens profund cathartic. Prin utilizarea realității augmentate (AR), expoziția oferă o experiență imersivă în care realitatea devine material de joc și explorare creativă.

Expoziția va putea fi vizitată până în 19 octombrie 2023, de miercuri până duminică, orele 10-18, ultima intrare ora 17.

***

Ileana Surducan este o ilustratoare și autoare de bandă desenată din Cluj-Napoca, care lucrează atât cu instrumente tradiționale, cât și digitale. Folosește mediul vizual ca unealtă de storytelling, pentru a transmite mesaje codificate în emoție. Poveștile ei traduc întâmplări personale în experiențe universale și conțin multiple nivele de semnificație, care îmbină cotidianul cu fantasticul. Umorul observațional o ajută să facă conexiuni neașteptate cu o notă de absurditate, și să creeze narațiuni care invită la introspecție. Lucrările publicate în țară și străinătate includ romane grafice, antologii de bandă desenată și cărți ilustrate.

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită  în Sala Reduta (str. Memorandumului nr. 21) a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, începând cu ora 19, unde va avea loc ComiCollection – Concert cu benzi desenate pe muzica lui Itay Dvori. Concertul este prezentat în premieră la Cluj-Napoca – Concertul de benzi desenate acompaniate de muzica inedită a pianistului Itay Dvori. O parte din ilustrațiile și benzile desenate pe care le veți vedea pe parcursul concertului aparțin îndrăgitei ilustratoare Ileana Surducan.

Itay Dvori, compozitor și pianist israelian stabilit în Berlin, a inventa un format nou: comic-concertul (concertul cu benzi desenate). De mai mulți ani, acesta atrage atenția în cadrul festivalurilor internaționale și pe scene din întreaga Europă. Cu proiectul său ComiCollection, Itay Dvori ne prezintă o compilație de compoziții pentru benzi desenate – reunindu-le pe cele mai bune din diferite proiecte individuale dar și din lucrări creative comisionate din ultimii ani. Această selecție diversificată, interpretată live la pian, cuprinde lucrări cu umor subtil, uneori și caustic, până la poezie lirică. Oferă echivalente muzicale pentru lumi vizuale create de ilustratori internaționali precum Edmond Baudoin, Manuele Fior, Asaf Hanuka, Cyril Pedrosa și Barbara Yelin. Printre benzile desenate din acest proiect se numără și lucrări ale ilustratoarei din România, Ileana Surducan. Itay Dvori a creat aici un peisaj al literaturii grafice contemporane în impresionanta sa maturitate, declarând, cu fiecare piesă, dragostea sa profundă și fascinația sa pentru genul pe care îl descrie drept „arta secolului 21”.

            ***

Născut în Israel, Itay Dvori și-a dezvoltat abilitățile de pianist, compozitor și dirijor la Școala de Muzică Buchmann-Mehta din Tel Aviv și la Academia de Muzică Hanns Eisler din Berlin. A încheiat ambele studii cu rezultate remarcabile. A beneficiat de burse oferite de Fundația Culturală America-Israel și de organizația Deutscher Musikrat. A dirijat orchestre și coruri în Europa, Asia și America de Nord. Pe lângă compozițiile sale, interpretate de ansambluri instrumentale și vocale internaționale, Itay Dvori compune muzică pentru teatru, dans și film. Este prezent pe scenă ca pianist atât în proiecte solo, cât și alături de orchestre de cameră, și predă la Universitatea de Arte din Berlin. Prin concertele sale cu benzi desenate – comic-concerte, pe care le interpretează din 2016 ca pianist solist dar și alături de ansamblul său yam yabasha, în care prezintă compozițiile sale și improvizații pe baza literaturii grafice, a creat un nou gen muzical.

 

 

Details

Start:
10 octombrie, 2023
End:
19 octombrie, 2023
Event Category:

Organizer

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Google Map
View Venue Website