Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: „Papagali și Bovarisme” Expoziție de fotografie și obiect – Crina Prida, Muzeul Etnografic al Transilvaniei

19 iunie - 29 iunie

Papagali și Bovarisme”

Expoziție de fotografie și obiect – Crina Prida

 

 

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită miercuri, 19 iunie 2024, ora 18:00, la vernisajul expoziției Papagali și Bovarisme”.  Aflată la intersecția dintre fotografie, literatură și inteligența artificială, expoziția le propune vizitatorilor o experiență imersivă și interactivă, o incursiune ironică în labirintul dorințelor umane, unde adevărul și iluzia se joacă de-a v-ați ascunselea”, urmărind legăturile nevăzute dintre realitate și ficțiune, printr-o serie de portrete fotografice, înregistrări audio și elemente simbolice.

 

Explorarea vizuală și auditivă este inspirată din romanul postmodern al lui Julian Barnes, Papagalul lui Flaubert”. Publicat în 1984 și nominalizat la prestigiosul Booker Prize, romanul lui Barnes investighează detaliile și inconsistența informațiilor factuale despre doi papagali împăiați – unul aflat în Rouen, celălalt la Croisset, atribuiți alternativ lui Gustave Flaubert de către biografii lui. Aceste consemnări echivoce întrețin ambiguitatea care însoțește căutarea obsesivă a adevărului, prin raportarea contradictorie la prezent și memorie.

 

Proiectul este completat cu intervenția explicită a femeilor ale căror portrete vor fi  instalate în spațiul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Ele contribuie cu obiecte personale și cu evocări ale unor secvențe de memorie afectivă, cărora li se adaugă chei de lectură extrem de diverse ale personajului Emma Bovary. Cele șaisprezece personaje au vârste și profesii diferite, astfel încât aceste contribuții compun un mozaic nuanțat, în care privitorul se va regăsi cu siguranță. 

 

O parte din materialul expus utilizează tehnologia AI Midjourney, cu ajutorul căreia au fost create imagini ce suprapun informația documentară, obținută din studiul romanelor lui Barnes și Flaubert, cu reprezentări sintetizate de LLM, punând sub semnul întrebării granița dintre aceste două surse de informații. Proiectul nu este doar o prezentare artistică, ci și o meditație asupra feminității, o invitație făcută vizitatorului la reflectare asupra propriului raport cu realitatea și cu ficțiunea, la descoperirea subtilităților metanarațiunii și la o confruntare cu propriile apeluri la memorie în spiritul complex și expresiv al bovarismului și postmodernismului.

 

Crina Prida este fotograf, artist vizual, dar și medic stomatolog. Fotografiile ei au fost expuse în peste 25 de expoziții din România, Bulgaria, Ungaria, Germania, Finlanda și Statele Unite. A publicat fotografii și texte despre cultura vizuală  în numeroase reviste și publicații de specialitate. Predă cursuri și ateliere de fotografie. Proiectele sale fotografice conțin un amestec de performance și uneori de teatralitate; imaginile sunt pretexte pentru a descrie vizual temele la care se reîntoarce constant: timpul, memoria, simbolurile, precum și relativizarea esteticii feminine cu ajutorul acestora.

 

Papagali și Bovarisme” poate fi vizitată în perioada 19 – 29 iunie 2024.

Vernisajul va avea loc miercuri, 19 iunie 2024, ora 18:00.

Locație: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Galeria Cellarium

Strada Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca

 

Le recomandăm vizitatorilor să își aducă propriul set de căști audio, pentru a avea parte de experiența completă a acestui proiect. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Vă așteptăm cu drag!

Details

Start:
19 iunie
End:
29 iunie
Event Category:

Organizer

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Google Map
View Venue Website