Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Complexul Muzeal de Știinţele Naturii „ION BORCEA” invită publicul să participe în noaptea de 2 septembrie 2023 în premieră la evenimentul „NOAPTEA MUZEELOR LA SATE” care se desfășoară la Casa Memorială “Ion Borcea” din comuna Racova, județul Bacău între orele 18.00-22.00

2 septembrie, 2023

COMUNICAT DE PRESĂ
„NOAPTEA MUZEELOR LA SATE 2023”
Sâmbătă, 2 septembrie 2023
Complexul Muzeal de Știinţele Naturii „ION BORCEA” invită publicul să participe în noaptea de 2 septembrie 2023 în premieră la evenimentul „NOAPTEA MUZEELOR LA SATE” care se desfășoară la Casa Memorială “Ion Borcea” din comuna Racova, județul Bacău între orele 18.00-22.00 (22.00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator).
Evenimentul cultural este unic în Europa, organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România derivat din manifestarea europeană “Noaptea Europeană a Muzeelor”.
Noaptea Muzeelor la Sate, la Casa Memorială “Ion Borcea” se desfășoară sub titlul „Ion Borcea – fondatorul oceanografiei româneşti”. Acest eveniment oferă publicului prilejul să descopere un patrimoniu cultural mai puțin cunoscut, dar foarte bogat prin vizitarea spaţiului expoziţional cu obiecte de patrimoniu și mărturii ale vieţii şi activității fondatorului oceanografiei româneşti.
Spaţiul expoziţional de la Casa Memorială “Ion Borcea” include patru săli și un hol unde sunt prezentate cronologic mărturii ale unei însemnate biografii. Prima sală prezintă mobilier și obiecte ce au aparținut familie Borcea, portrete ale părinţilor savantului Ion Borcea.
A doua sală ilustrează căutările savantului pentru a descifra curentele științifice ale vremii sale privind evoluționismul. Ion Borcea a fost preocupat și de teoriile enunțate de alți oameni de știință cum sunt Darwin și Lamarck.
Activitatea științifică a profesorului Ion Borcea este ilustrată în sălile a doua și a treia, pe domeniile de cercetare: ihtiologie, hidrobiologie, biologie marină și entomologie.
În ultima încăpere a muzeului sunt prezentate cronologic aspecte legate de viața și activitatea marelui savant.
Holul expoziției prezintă o galerie de imagini cu profesori și studenți care i-au fost alături în decursul vieții, pe calea științei: Gheorghe Hasan, Mihai Băcescu, Ioan Gh. Botez, Mihai Constantineanu, Petre Jitariu si mari biologi români Constantin Motaș, Paul Bujor, Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Șuster, Ioan Teodor Simionescu.
Casa Memorială Ion Borcea se află în comuna Racova, judeţul Bacău și a fost locuința familiei savantului Ion Borcea, fiind construită la începutul secolului al XX-lea.
Casa, cu o vechime de 100 ani, a fost locuită de familia Petrovanu și a fost donată de sora savantului, Eufrosina Borcea Petrovanu, Muzeului de Științele Naturii (4 camere și un hol), înscrisă în lista monumentelor istorice, cod BC-IV-m-B-00940.
Evenimentul îşi propune valorificarea patrimoniului existent la acest obiectiv cultural spre a-l face cunoscut publicului larg, într-o prezentare inedită.
Cu ocazia acestui eveniment intrarea este gratuită!
Vă așteptăm, cu drag!
Manager,
Dr. Gurău Gabriela

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Casa Memorială „Ion Borcea”
Racova, Bacău Romania + Google Map