- This event has passed.
Conferinţa şi dezbaterea „CALITATEA ÎN RESTAURARE” – 2 octombrie 2018, București
2 octombrie, 2018
Institutul Național al Patrimoniului organizează marți, 2 octombrie 2018, între orele 15:00 – 19:00, conferința și dezbaterea „Calitatea în restaurare”, ce va avea loc la Hanul lui Manuc, strada Franceză, nr. 62-64, București.
Calitatea în restaurare este o temă actuală la nivel internațional. În contextul programelor cu finanțare europeană și a altor acțiuni (Europa Creativă, Erasmus +, Horizon 2020, COSME și fonduri de coeziune), subiectul intervențiilor asupra monumentelor istorice sau siturilor protejate este abordat de către organizații internaționale precum ICOMOS, Europa Nostra sau National Trust, cu scopul de a clarifica mecanismele, curentele locale și abordările susceptibile de a compromite scopul conservării și punerii în valoare în deplină autenticitate a patrimoniului construit.
Mai mult, Comisia Europeană desfășoară, în cadrul uneia dintre cele 10 inițiative propuse pentru Anul European al Patrimoniului Cultural, intitulată Cherishing heritage: developing quality standards for intervention on cultural heritage, o amplă acțiune de analiză și reflecție privind calitatea intervențiilor asupra patrimoniului cultural, cu scopul aflării echilibrului corect între conservare și reutilizare. Acest proces, derulat în cadrul unui grup de lucru coordonat de ICOMOS, cu participarea UNESCO, ICCROM, ICOM, Europa Nostra și a altor membri ai grupului de stakeholderi ai Anului European, va conduce la formularea unui document de concluzii, care va fi prezentat în cadrul unei conferințe, la Veneția, în 22-23 noiembrie. Se vor stabili astfel viitoarele principii pentru calitatea intervențiilor asupra patrimoniul cultural în Europa.
În vederea pregătirii contribuției României la acest demers european, dar și pentru a putea contribui la procesul de re-elaborare legislativă aflat în curs pe plan național, care va conduce în următorii doi ani la elaborarea Codului patrimoniului cultural, urmărim ca prin conferința „Calitate în restaurare” să abordăm această temă, într-o perspectivă aplicată, care va avea ca rezultat un document concluziv asupra situației investițiilor finanțate din fonduri europene pentru patrimoniul construit românesc. Evenimentul va reuni experți internaționali și naționali ce vor dezbate puncte comune referitoare la implementarea intervențiilor contemporane asupra monumentelor istorice și siturilor protejate.
Prima parte a conferinței cuprinde o serie de comunicări, prin care vor fi aduse în dezbatere probleme ale sectorului, atât în ceea ce privește încadrarea teoretică, cât și în perspectiva acțiunii practice. Vor fi trecute în revistă exemple de bună practică, dar și acele intervenții problematice care scot în evidență o îngrijorătoare scădere a calității în restaurare. Atât la nivel național, dar și în alte țări europene se remarcă o orientare spre absorbția de fonduri în detrimentul autenticității și calității, aspect periculos care, dincolo de pierderile pe care le provoacă patrimoniului construit, are capacitatea de genera o școală de gândire care renunță la intervenția minimală și la primatul criteriului autenticității.
Din demersul nostru va rezulta o – inevitabil incompletă – inventariere, descriere și clasificare a problematicii, care va contura terenul dezbaterilor. Masa rotundă, care va implica și publicul, va urmări problemele și temele identificate de vorbitori, într-o perspectivă aplicată, îndreptată către conturarea de soluții și căi de urmat.
Evenimentul face parte din proiectul „PATRIMONIUL ROMÂNESC LA 100 DE ANI DUPĂ MAREA UNIRE. Valori naționale – valori europene” și se încadrează în seria acțiunilor derulate de Institutul Național al Patrimoniului în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural. Evenimentul este cofinanțat prin programul Centenarul României (1918 – 2018) și al Primului Război Mondial de Ministerul Culturii și Identității Naționale și este organizat cu susținerea Reprezentanței Comisiei Europene în România.