Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Constanța: Exponatul lunii februarie la Muzeul de Artă Populară Constanța | Țesătură pentru decorul interiorului, din lână, țesută în patru ițe; ales întrepătruns, ales cu găurele

1 februarie, 2020 - 29 februarie, 2020

Sub genericul „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța”, vă invităm să descoperiți, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, www.muzeuetnocta.ro, câte o scoarță, oferindu-vă informații din fișa analitică a fiecărei piese.

Zona de proveniență: Moldova de Nord

Descriere: Țesătură pentru decorul interiorului, din lână, țesută în patru ițe; ales întrepătruns, ales cu găurele

Motive decorative: fitomorfe (pomul vieții, frunza), avimorfe (pasărea).

Sub aspectul rezolvărilor compoziționale, scoarța se încadrează în categoria acelora având central (delimitat printr-un chenar) ornamentat cu motivul pomului vieții. În două variante diferențiate prin contrast tonal (brun-galben) și prin alternanța ritmicii, motivul pomului vieții se particularizează printr-un geometrism accentuat. Chenarul marginal, țesut pe fond negru, este decorat după legile repetiției și alternanței cu motiv fitomorf cu decupaj angular sugerând forma unei frunze, dar și a unui posibil arbore.

În partea superioară a câmpului central apare data 1849.

Lungime: 3,62 m
Lățime: 1,16 m

Prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziția 25, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.

Scoarța este prezentată în expoziția de bază a Muzeului de Artă Populară Constanța

 

 

Muzeul de Artă Populară deține o impresionantă colecție de scoarțe extrem de valoroase, clasate în categoriile Tezaur și Fond. Provenite din toate provinciile istorice ale țării (Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Dobrogea), o parte dintre ele se regăsesc în expoziția de bază, iar altele se află în depozite și pot fi admirate de publicul larg în cadrul expozițiilor cu caracter temporar.

Realizate la războiul de țesut orizontal sau vertical, din lână vopsită în culori naturale, obținute din pigmenți vegetali, scoarțele românești sunt ornamentate cu o multitudine de motive geometrice, fitomorfe (arborele vieții), zoomorfe, avimorfe, antropomorfe.

Scoarțele reprezintă una dintre cele mai frumoase țesături de interior din locuința țărănească, cu funcție utilitar-decorativă. Tradiția românească a țesutului scoarțelor este înscrisă, din decembrie 2016, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.

Sub genericul „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța”, vă invităm să descoperiți, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, www.muzeuetnocta.ro, câte o scoarță, oferindu-vă informații din fișa analitică a fiecărei piese.

 

Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național deținute de Muzeul de Artă Populară Constanța http://clasate.cimec.ro/lista.asp?det=8145-Muzeul-de-Arta-Populara-CONSTANTA

Details

Start:
1 februarie, 2020
End:
29 februarie, 2020
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul de Artă Populară Constanța
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Populară Constanța
B-dul Tomis nr. 32
Constanța, Constanța 900742 Romania
+ Google Map
View Venue Website