Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Constanța: 140 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu celebrați printr-un proiect cultural complex care include recitaluri camerale, conferințe pe teme de istorie contemporană și lansări de filme.

1 septembrie, 2022 - 6 octombrie, 2022

140 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu celebrați printr-un proiect cultural complex care include recitaluri camerale, conferințe pe teme de istorie contemporană și lansări de filme.
Joi, 1 septembrie 2022, începând cu ora 18, în salonul Nicolae Grigorescu al Muzeului de Artă din Constanța, violonista DIANA JIPA și pianistul ȘTEFAN DONIGA vor lansa un amplu proiect cultural dedicat împlinirii a 140 de ani de la nașterea uneia dintre personalitățile marcante ale istoriei contemporane românești: Nicolae Titulescu. Pornind de la un element comun muzicii și diplomației – armonia – cei doi muzicieni vor prezenta publicului din 10 orașe din România precum și celor care îi urmăresc deja de mai bine de 2 ani în mediul online, o serie de evenimente menite a aduce în atenție atât diversitatea culturii române precum și importanța locului pe care omul politic și diplomatul Nicolae Titulescu l-a ocupat și îl ocupă încă în istoria națională prin activitatea sa remarcabilă în contextul politic european și mondial al primei jumătăți a secolului trecut.
Sub titlul HARMONIA MUNDI se va desfășura un turneu național de 10 recitaluri camerale, fiecare moment muzical fiind precedat de câte o conferință pe tema vieții și activității ilustrului diplomat român, conferințe susținute de personalități ale crecetării istorice românești. De asemenea, în fiecare dintre zilele în care vor avea loc evenimentele amintite, pe paginile online ale celor doi artiști și ale partenerilor proiectului va fi lansat câte un videoclip al fiecăreia dintre creațiile muzicale incluse în program, aceste materiale video fiind prezentate de personalități ale muzicii românești. În același timp, proiectul presupune lansarea paginii web www.titulescu140.ro, un spațiu virtual în care vor fi prezentate ample materiale documentare realizate și structurate de Conf. Univ. Dr. Cristina Păiușan-Nuică – profesor, istoric și cercetător, precum și prețioase materiale de arhivă – fotografii, filme, documente originale – puse cu generozitate la dispoziție de Muzeul Național de Istorie a României din București.
Astfel, alături de cei doi protagoniști ai recitalurilor camerale, vor fi prezenți în proiect Conf. Univ. Dr. Emilian Plopeanu – decan al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța”, Dr. Marin Pop – istoric, șeful secției Muzeografie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Conf. Univ. Dr. Costin Croitoru – Manager al Muzeului Brăilei „Carol I”, actorul Sorin Francu – director al Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani cărora li se va alătura, pentru realizarea unui amplu interviu, Lect. Univ. Dr. Filip-Lucian Iorga, istoric, cercetător și profesor la Departamentul de Studii Culturale din cadrul Facultății de Litere a Universității din București.
Materialele video prezentate în cadrul proiectului vor fi însoțite de introduceri realizate de compozitorii Horia Moculescu și Eugen Doga, dirijorul Tiberiu Soare, organistul și profesorul Steffen Schlandt, sociologul Gelu Duminică, expertul în programe culturale Sabra Daici, scriitoarea și traducătoarea Serena Adler, criticul muzical Dumitru Avakian și Excelența Sa Contele Tibor Kálnoky.
Programul conferințelor publice și al recitalurilor camerale va fi următorul:
– Joi, 01.09.2022 ora 18:00 – Salonul „Nicolae Grigorescu” al Muzeului de Artă Constanța;
– Miercuri, 07.09.2022 ora 18:00 – Sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj;
– Joi, 08.09.2022 ora 12:00 – Salonul principal al Casei Memoriale „IULIU MANIU” din Bădăcin, jud. Sălaj;
– Sâmbătă, 10.09.2022 ora 12:00 – Salonul principal al Castelului Károlyi din Carei, jud. Satu Mare;
– Joi, 15.09.2022 ora 18:00 – Sala de spectacole a Consiliului Județean Neamț din Piatra Neamț;
– Sâmbătă, 17.09.2022 ora 18:00 – Esplanada Mausoleului Eroilor din Soveja;
– Luni, 19.09.2022 ora 19:00 – Esplanada Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, jud. Vrancea;
– Marți, 20.09.2022 ora 18:00 – Sala de spectacole a Școlii Populare de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” din Brăila;
– Miercuri, 26.09.2022 ora 19:00 – Sala Centrului Multifuncțional al Filarmonicii din Pitești;
– Joi, 06.10.2022 ora 18:00 – Sala „George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din București.
Proiectul „HARMONIA MUNDI – TITULESCU 140” este organizat de Asociația Culturală INNOVARTE cu finanțarea Ministerului Culturii și cu valorosul pateneriat al postului Radio România Muzical, al Muzeului Național de Istorie a României din București, al Universității Naționale de Muzică din București și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Consiliul Județean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamț, Primăria Soveja, Centrul Cultural „Simion Mehedinți” Soveja, Teatrul Municipal „Maior Ghoerghe Pastia” din Focșani, Muzeul Brăilei „Carol I”, Școala Populară de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” din Brăila, Direcția Județeană pentru Cultură Brăila, Filarmonica Pitești.

Details

Start:
1 septembrie, 2022
End:
6 octombrie, 2022
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1733650953676178&set=a.139608653080424

Organizer

Muzeul de Artă Constanţa

Venue

Muzeul de Artă Constanţa
Bulevardul Tomis nr. 82 - 84
Constanţa, Romania
+ Google Map
View Venue Website