Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Constanța: Expoziția „Adakale trăiește!”

12 octombrie, 2023 - 26 octombrie, 2023

Vernisaj și tur ghidat
Centrul de Studii Turce – Facultatea de Istorie, Universitatea din București împreună cu Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța și Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin organizează un eveniment dedicat memoriei și istoriei insulei Adakale și relațiilor culturale româno-turce.
Acum mai bine de jumătate de secol istoria insulei Adakale se încheia sub apele Dunării. Insula, aflată în zona Turnu Severin, a fost scufundată în 1970 ca urmare a construcției Barajului de la Porțile de Fier. Locuitorii, în jur de 680 de persoane și în majoritate de etnie turcă, au fost evacuați și au avut de ales între a se stabili în Romania sau în Turcia.
Evenimentul, care include vernisajul expoziției foto-documentare „Adakale trăiește!”, realizată de conf.univ.dr. Silvana Rachieru împreună cu fotojurnalistul Bogdan Cristel și o vizită ghidată în compania curatoarei, marchează 55 de ani de la evacuarea populației de pe insulă.
Expoziția este compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Adakale din Istanbul și Edirne și din fotografii ale acestora realizate de fotojurnalistul Bogdan Cristel în 2014.
Expoziția „Adakale trăiește!” a fost mesagerul poveștii insularilor care și-au ales drept casă nouă Turcia într-un proiect itinerant, organizat în 2014-2015 de către ICR Istanbul la Izmir, Çanakkale, Salonic, Edirne și Istanbul, iar în 2018 la București într-un eveniment coordonat de Institutul Cultural Turc Yunus Emre și Centrul de Studii Turce-FIUB. În 2021 expoziția a fost găzduită de Institutul de Cultură și Cercetări Umaniste Veneția, în 2022 de Muzeul Regiunii Porților de Fier de la Drobeta Turnu Severin și în aprilie 2023 de către Universitatea de Vest din Timișoara.
Evenimentul se desfășoară de la ora 15.00 la etajul 2 al Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța și se desfășoară în cadrul Simpozionului Internaţional MOȘTENIREA CULTURALĂ TURCĂ ÎN BALCANI: DE LA IMPERIU LA REPUBLICA TURCĂ

Details

Start:
12 octombrie, 2023
End:
26 octombrie, 2023
Event Category:

Organizers

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Universitatea București
Muzeul Regiunii Porților de Fier

Venue

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Piața Ovidiu, 12
Constanța, Constanța 900745 Romania
+ Google Map
View Venue Website