Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Constanța: expoziția de pictură și scenografie HRISTOFENIA CAZACU, 28 octombrie – 5 noiembrie 2023.

28 octombrie, 2023 - 5 noiembrie, 2023

Sâmbătă, 28 octombrie 2023, ora 12.30, vă invităm la vernisajul expoziției de pictură și scenografie HRISTOFENIA CAZACU. Expoziția poate fi vizitată în perioada 28 octombrie – 5 noiembrie 2023.
Comunitatea Elena Elpis Constanța împreună cu Ambasada Republicii Elene din România au deosebita plăcere să vă invite în data de 28 octombrie 2023 pentru a celebra împreună Ziua Marelui NU sau Ziua Demnității.
În data de 28 octombrie, Grecia serbează Ziua Demnităţii, considerată a doua sa Zi Naţională, ziua când Grecia sărbătoreşte comemorând eroii căzuţi în lupta antifascistă.
Este ziua în care, în anul 1940 ambasadorul Italiei la Atena i-a înmânat generalului Ioannis Metaxas un mesaj de la Mussolini prin care îi cerea acestuia ,,permisiunea” de trecere nelimitată a trupelor italiene prin Grecia către ,,punctele strategice” din zonă, adică nici mai mult, nici mai puțin decât să se alăture fascismului. Premierul a refuzat ferm cu un NU categoric care marcheaza de fapt, în esență, intrarea Greciei în cel de-al doilea război Mondial.
Deviza lor a fost ,,Libertate sau moarte” dând dovadă de o combativitate extraordinară și un patriotism adevărat, fapt ce l-a facut pe Churchill, urmărind desfășurarea luptelor, să spună : ,,nu grecii luptă ca eroii, ci eroii luptă ca grecii”.
Pentru Grecia, această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importanță morală aparte. Aminteşte de valorile elene şi, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.
Avem plăcerea să vă invităm să fiti alături de Membrii Comunității Elene Elpis Constanța, președintele Comunității, domnul Anton Antoniadis, doamna ambasador al Republicii Elene în România, excelenta sa doamna Sofia Grammata, președintele Uniunii Elene din România, deputat Dragos Gabriel Zisopol, la evenimentele ce vor avea loc după cum urmează:
– Sâmbătă, 28 octombrie, ora 11.00, serviciu religios la Biserica Greacă Metamorphosis Constanta
– Sâmbătă, 28 octombrie, ora 12.30, în incinta Muzeului de Artă Constanța unde vor fi expuse operele de artă ale doamnei Hristofenia Cazacu, pictor scenograf și scenograf la peste 150 de spectacole susținute pe scenele Operei Române din Iași, Operetei de Stat din București, Operei Naționale din București, Timișoara, Galați, Constanța, Botoșani și Craiova, pe scena Teatrului Național din Weimar, a Operei Naționale din Russe și a Operei Populare din Sarajevo, Germania, Elveția, Statele Unite ale Americii, China, Olanda și Luxemburg. Medaliată cu premii în întreaga sa activitate, inclusiv cu Medalia „Meritul Cultural Clasa I”.
Copiii Comunității vor recita câteva poezii pe tema simbolului ,,NU”, va fi prezentat un foarte scurt film despre istoria acestei zile istorice și va fi organizat un mic bufet.
Încă o dată, suntem onorați să vă avem ca oaspeți și vă așteptăm cu drag la sărbătorirea aceastei zile, deosebită pentru istoria statului Elen.
Anton Antoniadis – Președintele Comunității Elene Elpis Constanța

Details

Start:
28 octombrie, 2023
End:
5 noiembrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo?fbid=858192266009079&set=a.248303293664649

Organizer

Muzeul de Artă Constanţa

Venue

Muzeul de Artă Constanţa
Bulevardul Tomis nr. 82 - 84
Constanţa, Romania
+ Google Map
View Venue Website