Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Constanța: expoziția „Jandarmeria Română 1850-2020”, la Muzeul Național al Marinei Române

12 iunie, 2023 - 30 iulie, 2023

„JANDARMERIA ROMÂNĂ 1850-2020”
Luni, 12 iunie 2023, la Muzeul Național al Marinei Române, sala „Lentilei Farului de la Tuzla” (etajul I), începând cu ora 12.00, va avea loc vernisajul expoziției „Jandarmeria Română 1850-2020”. Evenimentul reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Național al Marinei Române, Statul Major al Forțelor Navale și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihail Kogălniceanu” Constanța.
La deschidere urmează să participe reprezentanți ai Armatei Române și ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Administrației publice locale, personalități din viața publică și culturală, precum și pasionați de istorie.
Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi admirată în perioada 12 iunie-30 iulie 2023, de miercuri până duminică în programul de vizitare al MNMR.
***
Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.
În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
În cadrul expoziției, alături de uniformele Jandarmeriei, vor putea fi admirate uniforme reprezentative care au aparținut Marinei Regale Române în perioada interbelică. Asocierea ținutelor militare, în cadrul unor diorame, are dorința de a evoca o realitate a orașului Constanța, într-o epocă definită prin dinamism, modernizare și eleganță. Deși ofițerii și subofițerii, aparțineau unor arme cu atribuții diferite, deseori aceștia colaborau și se întâlneau pe străzile centrului urban cu ocazia unor evenimente festive, ceremonii solemne sau comemorări.

Organizers

Muzeul Național al Marinei Române – Constanța
Muzeul Național de Istorie a României – București
Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu

Venue

Muzeul Național al Marinei Române
Str. Traian nr. 53
Constanța, Constanța 900725 Romania
+ Google Map
View Venue Website