Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Craiova: Conferința OLTENIA. INTERFERENȚE CULTURALE EDIȚIA A Xl-A. la Muzeul Olteniei, 5-7 octombrie 2022

5 octombrie, 2022 - 7 octombrie, 2022

Conferința OLTENIA. INTERFERENȚE CULTURALE EDIȚIA A Xl-A.
la Muzeul Olteniei
Reputați specialiști în arheologie, istorie și numismatică, se vor reuni la Craiova, în perioada 5-7 octombrie 2022, pentru a participa la cea de-a Xl-a ediție a simpozionului „Oltenia. Interferențe culturale”.
Conferința, organizată de Muzeul Olteniei cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, este împărțită în patru secțiuni – Preistorie, Arheologie și Istorie Antică, Numismatică și Istorie medievală, modernă și contemporană.

Totodată, vor avea loc și alte importante evenimente culturale în debutul conferinței, precum vernisajul expoziției temporare „Din secretele pieselor de patrimoniu”, realizată de către Laboratorul de Restaurare-Conservare al Muzeului Olteniei, dar si mai multe lansări de carte.

în ceea ce privește conținutul conferinței, aceasta le va oferi participanților posibilitatea să afle ultimele rezultate ale cercetărilor arheologice realizate pe cele mai importante șantiere din țară, dar și cele mai noi descoperiri din domeniile istorie și numismatică. Sunt prezenți la lucrări academicieni, cadre universitare, cercetători, arheologi și istorici de la Universitatea din București, Universitatea din Craiova, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul Regiunii Porților de Fier, din Drobeta Turnu Severin, Muzeul Județean Argeș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu, Muzeul Dunării de Jos, din Călărași, și de la Muzeul Olteniei Craiova.

Printre invitații de marcă ai acestei întruniri științifice se numără domnul Constantin C. Petolescu, membru al Academiei Române si eminent cercetător al Antichității romane.

în cadrul secțiunilor de Arheologie se vor prezenta lucrări ce au ca teme necropolele Zuto Brdo -Gârla Mare din vestul și estul Olteniei, sistemul de fortificație al așezărilor din secolele IV-III a. Chr. din Oltenia, cercetări geofizice în castre romane, considerații asupra frontierei de vest a Daciei în secolele II-IV p. Chr. etc.

La secțiunea de Numismatică vor fi prezentate lucrări ce au ca obiect de studiu monedele antice și medievale, dar și matrice sigilare din secolele XVII-XX.

în cadrul secțiunii Istorie medievală, modernă și contemporană se vor supune atenției o varietate de teme istorice locale, regionale sau naționale care vin să îmbogățească cunoștințele privind istoria spațiului românesc, începând din secolul al XVI și până în prezent. Lucrările se vor încheia cu dezbateri în plen și concluziile finale.

în ultima zi a conferinței, va fi organizată o excursie documentară la monumente și muzee din județul Vâlcea.

Detalii

Începe:
5 octombrie, 2022
Se termină:
7 octombrie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/muzeul.olteniei/photos/a.405072519581119/5507560605998926/

Organizator

Muzeul Olteniei
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Olteniei – Craiova
Str. Popa Șapcă nr. 8
Craiova, Dolj 200410 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare