Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Craiova: Exponatul lunii martie 2022 la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei: RECHINUL – CIOCAN (SPHYRNA ZYGAENA L., 1758)

1 martie, 2022 - 31 martie, 2022

🔎Este întâlnit în mările temperate și subtropicale: în Oceanul Atlantic, se observă cel mai adesea pe coasta de sud – est a Statelor Unite și Mexic, în Oceanul Indian este prezent în toate regiunile de coastă, în regiunea Pacificului din California până în Peru și din Asia de sud – est până pe coasta de nord – vest a Australiei. Ocazional, apare și în Marea Roșie și chiar în Marea Mediterană. Cea mai mare concentrare de rechini ciocan se găsește în jurul insulelor Hawai.
✅Rechinul ciocan este cunoscut și numit după forma anormală a capului, care seamănă cu un ciocan, având ochii dispuși la capetele opuse ale protuberanțelor. Forma capului poate avea unele avantaje hidrodinamice, iar în timpul înotului se rotește orizontal spre stânga și dreapta.
✅Rechinii posedă între cinci și șapte branhii pe fiecare latură a corpului prin care se efectuează respirația. Pielea lor este acoperită de denticuli dermali care îi protejează de leziuni sau paraziți și le asigură o mai bună dinamică în mediul acvatic.
✅O altă caracteristică a rechinilor este că dinții lor ascuțiți, triunghiulari cu capete zimțate sunt aranjați în rânduri pe fiecare maxilar, 17 pe fiecare parte și sunt substituibili, atunci când un dinte din față este pierdut el este imediat înlocuit de un dinte din șirurile celelalte. Rechinii ca și pisicile-de-mare au un schelet cartilaginos și elastic, un țesut mult mai ușor și mai flexibil decât cel al oaselor.
✅Poate ajunge la 4 metri lungime și poate cântări peste 400 kg. Are o culoare gri măsliniu până la gri închis în partea dorsală și alb gălbui pe partea ventrală. Prezintă o înotătoare dorsală mare care se găsește în mijlocul spatelui.
✅Rechinul ciocan se hrănește cu alți rechini mai mici (inclusiv din specia lui), cu pești cartilaginoși, fructe de mare și crustacee, dar poate ataca și omul.
✅Maturitatea sexuală la masculi este optimă la atingerea lungimii corpului de 230-270 cm, iar la femele 210-250 cm.
✅Reproducerea la rechini are multe caracteristici interesante, având în vedere că e vorba de peşti. De pildă, spre deosebire de peştii osoşi, la rechini fecundaţia este internă. Rechinul ciocan la fel ca și marele rechin alb naște pui vii. Este o specie vivipară în care puii se dezvoltă în interiorul femelei. Femela dă naștere la 15-20 de pui după o gestație de 10-11 luni, puii sunt expulzaţi îndată după aceea, perfect formați și pregătiți de a vâna. Rechinul trăiește de obicei 20-30 de ani.
✅Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, specia Sphyrna zygaena L., 1758 a primit statutul de specie vulnerabilă, fiind inclusă într-o anexă specială care reglementează regulile de pescuit și comerț.
Material documentar realizat de Claudia Goga

Details

Start:
1 martie, 2022
End:
31 martie, 2022
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeul.olteniei/posts/4916159031805756

Organizer

Muzeul Olteniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Olteniei. Secția de Științele Naturii
Str. Popa Șapcă nr. 8
Craiova, Dolj 200416 Romania
+ Google Map
View Venue Website