- This event has passed.
Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Ministerul Apărării Naţionale organizează acţiuni comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă sau în prizonierat în timpul acestei conflagraţii.
15 septembrie @ 06:06 EEST
Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Ministerul Apărării Naţionale organizează acţiuni comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă sau în prizonierat în timpul acestei conflagraţii. Ceremonii militare şi religioase vor fi organizate pe întreg teritoriul naţional, conform următorului program:
Vineri, 26 august, de la ora 10.00, vor avea loc în premieră, în 100 de cimitire sau monumente ale eroilor ceremonii de ”Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”. Personalităţi militare, ale vieţii culturale, politice şi sociale, militari răniţi în teatrele de operaţii, copii ai eroilor căzuţi în teatrele de operaţii, urmaşi ai eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, cetăţeni vor da citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi. Începând cu ora 17.45, o ceremonie similară se va desfăşura şi în Piaţa Tricolorului din Bucureşti (esplanada Palatului Cercului Militar Naţional).
Sâmbătă, 27 august, la Curtea de Argeş vor fi organizate, de la ora 11.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori în Cimitirul Eroilor iar la ora 12.00 va fi depusă o candelă la mormântul Regelui Ferdinand I, urmată de o slujbă de pomenire, la Catedrală.
Tot sâmbătă, de la ora 9.00, va avea o ceremonie şi la Fundata, în judeţul Braşov, la Monumentul dedicat primului ofiţer al armatei române căzut la datorie în Primul Război Mondial.
De asemenea, de la ora 21.00, militarii Armatei Române vor trece din nou Carpaţii, în mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă.
Duminică, 28 august, de la ora 12.30, o manifestare comemorativă va avea loc la Monumentul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol, care va cuprinde, printre altele, o rugăciune de pomenire a eroilor, depunerea unei coroane de flori şi un moment prezentat de Asociaţia Tradiţii Militare.
Şi Muzeul naţional Cotroceni marchează duminică, 28 august 2016, împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, decizie adoptată în cadrul istoricului Consiliu de Coroană care a avut loc la Palatul Cotroceni. Programul cuprinde vizitarea de expoziţiilor:
– „Marele Război“ organizată de Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Ministerul Afacerilor Externe – Unitatea Arhive Diplomatice, Academia Română, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional Peleş, Arhivele Naţionale ale României, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi.
-„Monumente şi Eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)” realizată de Institutul Naţional al Patrimoniului, în cadrul proiectului cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Național.
Apoi, puteţi urmări o proiecţie de film istoric: „Hill 789: The Last Stronghold / Ultima redută”, documentar, România, 2010; Regizor: Nicholas Dimăncescu. Filmul povesteşte memoriile lui Dimitri D. Dimăncescu (bunicul regizorului Nicholas Dimăncescu), ofiţer în armata română în Primul Război Mondia şi aduce în prim plan şi alte personalităţi ale vremii: Generalul Berthelot (Franța), Colonelul Norton Griffiths (Marea Britanie) – care a sabotat rezervele României de petrol şi cereale, sau pe Locotenentul Erwin Rommel pe care Dimitri D. Dimăncescu l-a întâlnit în lupta de pe muntele Coşna.
Luni, 29 august, la Palatul Cercului Militar Naţional se va desfăşura, de la ora 18.00, Masa rotundă cu tema „Intrarea României în Primul Război Mondial şi consecinţele asupra conflagraţiei”’, iar de la ora 20.00 un exerciţiu de mânuire a armamentului, de tip drill-team, şi un concert de muzică de fanfară.
Ministerul Apărării Naţionale îi invită pe cetăţeni să asiste la toate aceste activităţi de comemorare a eroilor Primului Război Mondial, se mai spune în comunicat.