Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dej: Expoziția de sculptură „Reflexe”, Alexandru Ghețe

13 noiembrie, 2023 - 27 noiembrie, 2023

Pentru Alexandru Gheţe creaţia artistică materializată prin sculptură înseamnă ʺo renaştere, o a doua viaţă ce îmi oferă mari satisfacţii… După o perioadă destul de îndelungată în care munca prestată la stat mi-a arătat ce fadă poate fi existenţa subjugată de rutina ce îţi este impusă, m-am dedicat în exclusivitate artei, găsind în sculptură focul desăvârşit al unei vieţi pline de pasiuneʺ (extras din interviul acordat ziarului Făclia).
După ani buni în care a activat ca sudor, iar apoi ca tâmplar, acumulând vaste cunoştinţe în domeniul materialelor şi al tehnicilor de prelucrare a acestora, începând din 1998 Alexandru Gheţe s-a dedicat în totalitate sculpturii şi actului artistic. Iniţial a fost autodidact, ulterior a studiat şi a absolvit Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, secţia Sculptură.
Chiar dacă în primii ani a experimentat şi alte materiale precum lemn, ghips, lut sau piatră, artistul s-a consacrat dăltuirii marmurei de Ruşchiţa, care, în opinia lui, se modelează deosebit. Încă din antichitate, datorită multiplelor sale variante de culoare şi moduri de a fi utilizată, marmura este unul dintre cele mai apreciate materiale. Marmura de Ruşchiţa, ascunsă în Munţii Poiana Ruscă, la aproximativ 800 de metri altitudine este cea mai renumită şi apreciată marmură din România. Prezentând o mare varietate de culori: alb, alb-gălbui, roz, roz-pal, roz intens, porto, roşiatic sau gri, aceasta apare în lucrările lui Gheţe în multe din nuanţele ei de alb- Facerea sau Coloana cu peşti şi roz- Pasăre sau roz cu inserţii gri, de siliciu- Peştele, Îngemănare. Aparte se poate observa nuanţa şi textura oului din lucrarea Început, care este o marmură roşie de Moineasa sau a rocii gri-albăstrui din Pasărea albastră, care este o marmură de Sângeorz-Băi.
Aria tematică a artistului este extrem de variată, expoziţia actuală, compusă din 12 piese, ilustrând atât făpturi terestre sau acvatice- Păsările, Coloana cu peşti, cât şi concepte sau trăiri existenţiale precum Îmbrăţişare sau Facerea.
Animat în permanenţă de această pasiune pentru sculptură, ce reprezintă ʺ…nevoia de a crea ceva deosebit şi durabil, de a exprima prin forme ceea ce supravieţuieşte efemerităţii vieţiiʺ, Alexandru Gheţe este mereu cu gândul la public, în întâmpinarea căruia vine cu fiecare expoziţie şi căruia îi este recunoscător pentru prezenţa şi validarea pe scena artistică.
Comisar de expoziţie Loredana Gheorghiu

Details

Start:
13 noiembrie, 2023
End:
27 noiembrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1035464297690553/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul Municipal Dej

Venue

Muzeul Municipal Dej
Piața Bobâlna 2
Dej, Cluj 405200 Romania
+ Google Map