Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Deva: Exponatul lunii “de urs de peşteră (Ursus spelaeus)”

30 mai @ 22:25 EET

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 mai 2014, o nouă piesă în categoria „Exponatul lunii”, piesă ce va putea fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii mai este reprezentat de un craniu de urs de peşteră (Ursus spelaeus), care a fost descoperit în peştera Cioclovina Uscată (aflată pe raza Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, judeţul Hunedoara), şi care se află în prezent în patrimoniul secţiei de ştiinţe naturale din cadrul MCDR Deva.

Alături de mamuţi, ursul de peşteră a fost cel mai apropiat animal, la propriu şi la figurat, faţă de oamenii cavernelor. A fost o specie de urs de talie mare, care a vieţuit în munţii şi pădurile europene în timpul Pleistocenului, având o înfăţişare cu adevărat impresionantă. Capul său era foarte lat, masiv, cu frunte înaltă, iar trupul solid şi îndesat putea cântării şi peste 400 de kilograme. În general, ursul de peşteră se hrănea cu frunze, rădăcini şi fructe, însă în cazul exemplarelor din Munţii Carpaţi situaţia stătea cu totul altfel, în sensul în care populaţia de urşi era în mare parte carnivoră. Ultimele cercetări arată că urşii de peşteră au dispărut în totalitate aproximativ 27.800 de ani, în timpul ultimei glaciaţiuni.

Biroul de Relaţii cu Publicul

Detalii

Dată:
30 mai, 2024
Oră:
22:25 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,