- This event has passed.
Deva: expoziția „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, organizată de Institutul Polonez din București și Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial din Gdańsk.
24 octombrie, 2024 - 24 noiembrie, 2024
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, vernisează expoziția temporară „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, organizată de Institutul Polonez din București și Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial din Gdańsk.
Evenimentul expozițional aduce în atenția publicului vizitator o perioadă deosebit de importantă din istoria contemporană, anume cel de-al Doilea Război Mondial, care prin durata sa de aproape 6 ani și prin consecințele deosebit de grave care au afectat nu numai statele europene, ci s-au repercutat asupra întregului mapamond, atrage atenția asupra unor decizii politice care conduc la dezastre catastrofale atât pe plan economic, cât și la pierderi inutile de vieți omenești.
Informațiile cuprinse pe 16 roll-up-uri sunt elocvente pentru istoria Poloniei și suferințele acestei țări, prima atacată și implicată într-un război pe care nu l-a dorit, relevând sacrificiile făcute pe altarul unui război distructiv care a rămas în memoria colectivă poloneză și nu numai, ca una dintre marile atrocități comise de oameni împotriva oamenilor. De asemenea, este făcut un periplu istoric începând cu ocuparea părții de est a Poloniei de către Armata Roșie în 17 septembrie 1939 și evocarea celor mai importante momente din desfășurarea războiului pe teritoriul polonez, sacrificiile armatei poloneze, organizarea populației civile care prin acțiuni subterane a boicotat permanent acțiunile ocupanților ruși și germani, politica de distrugere a populației poloneze de către aceștia, aportul polonezilor refugiați în vestul Europei și organizarea lor în Forțele Militare Poloneze care au funcționat între 1939-1947 și care au contribuit la apărarea mai multor state europene. Nu este de uitat numărul uriaș de victime, astfel că aproape 6 milioane de polonezi și-au pierdut viața, peste 5,5 milioane fiind ucise numai de germani, astfel că Polonia este considerată ca victima unor crime de război comise la o scară fără precedent.
Este amintit și ajutorul acordat de România refugiaților polonezilor, printre care președintele Poloniei, membri ai guvernului, alți oficiali de seamă dar și ofițeri și soldați simpli, care, din rațiuni politice internaționale au fost internați pe teritoriul românesc dar care au beneficiat de un regim de libertate și de condiții de viață mai mult decât decente.
Textul informativ este completat cu o serie de fotografii relevante despre ideologii național-socialismului și comunismului, lupta poporului polonez împotriva ocupanților străini, episoade de luptă armată, civili și soldați în diverse ipostaze, lagăre de muncă sovietice, poarta lagărului de concentrare și exterminare nazist Auschwitz-Birkenau ș.a.
Prin această expoziție, Institutul Polonez din București amintește sacrificiile poporului polonez, comemorând victimele acestui război nedrept și încearcă să păstreze în memoria colectivă faptele strămoșilor tocmai pentru a păstra neștirbită legătura dintre generații, evenimentul marcând totodată 85 de ani de la invadarea Poloniei și începerea celui de-al Doilea Război Mondial.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024.
Vernisajul va avea loc joi – 24 octombrie 2024, ora 10.00, în Sala Șemineului din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Compartimentul de Cercetare și Documentare în Studii Culturale